Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nya biblioteket ska bli en mötesplats i centrum

På måndagen öppnade Oskarströms bibliotek i de nya lokalerna på Köpmansgatan. I de nya och mer tillgängliga lokalerna ska biblioteket bli en viktig mötesplats i centrum. Men den riktiga invigningen får vänta till efter pandemin.

– Det känns fantastiskt roligt, vi har väntat länge på att få flytta in i nya lokaler, säger Susanne Jedhagen, enhetschef för biblioteken i Halmstad.

Flytten från de gamla lokalerna på Österledskolan har tagit tre veckor. På måndagen öppnade Oskarströms bibliotek igen på den nya adressen på Köpmansgatan. Men det blev en nyöppning utan officiell invigning.

– Så är det, vi kan inte riskera det på grund av corona. Vi kommer att ha en riktig invigning efter pandemin, säger Susanne Jedhagen.

I de nya lokalerna har det tidigare varit bland annat systembolag, post och bank. Susanne Jedhagen ser en helt annan potential med det centrala och mer tillgängliga läget. Nu kan biblioteket bli mer integrerat och fungera som både folk- och skolbibliotek.

– Här kan vi bjuda in till olika evenemang och aktiviteter och arrangera allt från läsecirklar till möten, säger hon.

Hon hoppas också kunna utöka samarbetet med Oskarströms näringsliv och föreningsliv.

– I dag har biblioteket en tydligare roll som mötesplats än förr. Det är en plats för möten, där man träffar sina vänner, läser tidskrifter och pluggar, säger hon.

Planlösningen är planerad med barnen i centrum. Efter nyheter inom litteraturen direkt innanför ingången kommer småbarnsavdelningen där det ska finnas gosedjur, leksaker och spel. Den följs av avdelningen för de lite större barnen. Längst in finns vuxenavdelningen och däremellan är lånedisken placerad. Det finns också ett litet mötesrum som går att boka.

– Nu jobbar vi för att få ha öppet även efter att personalen går hem klockan 19. De som är över 18 år ska kunna komma hit och låna och lämna böcker eller bara sitta och läsa fram till klockan 22, säger Susanne Jedhagen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här