Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nämndsordförande Christofer Lundholm (M) och förvaltningschef Ewa Kristensson. Bild: Jari Välitalo
Nämndsordförande Christofer Lundholm (M) och förvaltningschef Ewa Kristensson. Bild: Jari Välitalo

Nya besked om studier på distans skapar oro för hälsan

Beslutet att förlänga distansstudierna för gymnasieskolan var väntat men tungt. Det tycker Ewa Kristensson, chef för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.
– Praktiskt blir det inga problem, men oron, ensamheten och det psykiska måendet oroar.

I början av december meddelade regeringen att gymnasieskolorna skulle återgå till samma läge som i våras, det vill säga distansstudier, från och med den 7 december.

LÄS MER: Besked om distansstudier var oväntat

LÄS MER: Halmstadelever uppgivna efter beskedet om distansplugg

Beslutet skulle gälla fram till terminsstart i januari, men under fredagen kom nya besked som innebär att tiden förlängs fram till den 24 januari.

Inga praktiska problem

Ewa Kristensson säger att beslutet var väntat och att förlängningen inte innebär några praktiska problem vare sig när det gäller skolluncher eller studier.

– Vi har en rutin för allt detta nu men det är jättesorgligt för våra elever som verkligen vill vara i skolan. Men de tar ansvar och förstår detta.

Inte heller för nämndens ordförande Christofer Lundholm (M) kom beslutet som någon överraskning.

– Det var väl i de här funderingarna vi har gått även om vi kanske hoppats att det inte skulle vara på distans efter jullovet, säger han.

Båda två poängterar vikten av att ha koll på elevernas mående.

– Vi gjorde ju en stor barnkonsekvensanalys i våras och drog en del lärdomar av det och om elevernas mående. Vissa elever känner sig isolerade och omotiverade, säger Christofer Lundholm och tillägger:

– Så vi vet att det är viktigt att vår elevhälsa fortsätter att fungera väl. Därför har vi ställt om verksamheten så att man jobbar mer uppsökande och har särskild koll på elever som man vet behöver extra stöd och hjälp.

Kontakt kring studier och mående

Ewa Kristensson påpekar att distansstudier inte passar alla.

– Men vi har kontakt med eleverna kring hur deras studier fungerar och kring deras mående. Oron, ensamheten och hela deras psykiska mående, det oroar, säger hon.

Efter att de nya restriktionerna meddelats samlades kommunledningen för ett möte. Men i nuläget har inga beslut fattats meddelar kommundirektör Mattias Rossköld.

– Vi har påbörjat en första analys över vilka verksamheter som påverkas och hur vi ska förhålla oss. I början av nästa vecka kommer vi att fatta beslut. Vi har hållit en restriktiv linje men vi har ett allvarligt smittoläge så visst kan det bli fler insatser och ökade restriktioner, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här