Attendo öppnade på Nissabogatan i januari 2016 och har 64 platser. I april blir 49 nya platser inflyttningsklara på parallellgatan Westerbergs gata.
Attendo öppnade på Nissabogatan i januari 2016 och har 64 platser. I april blir 49 nya platser inflyttningsklara på parallellgatan Westerbergs gata.

Ny vårdutredning: ”Avveckla inte LOV”

Hemvårdsförvaltningen tycker inte att det är lämpligt att avveckla lagen om valfrihetssystem (LOV) inom Halmstads äldreomsorg. Det är slutsatsen i en ny utredning. Under onsdagen fattar nämnden beslut i frågan.

ANNONS
|

Hemvårdsförvaltningen genomförde utredningen efter en motion som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lämnade till kommunfullmäktige i november 2015.

– Vi vill avveckla LOV på äldreboendena. När vi har LOV tappar vi kontrollen över var vi vill att boendena ska ligga. Det är därför vi har fått den här koncentrationen av platser på Nissastrand. De äldre ska kunna bo kvar i sina orter, till exempel i Eldsberga, menar Rose-Marie Henriksson (S), vice ordförande i hemvårdsnämnden.

Halmstad är en av 15 kommuner i Sverige som har infört LOV på särskilt boende, som kallas äldreboenden i folkmun. LOV i hemtjänsten påverkas inte av ärendet.

ANNONS

Att avveckla LOV för äldreboenden innebär både möjligheter och risker, hävdar utredarna. Fördelarna är att det på längre sikt blir mindre administration, lättare att planera nya äldreboenden och kontrollera kommunens totala äldreboendeverksamhet.

– Det finns en risk att vi blir fast i LOV och inte får den spridning på boenden som vi vill ha. Valfrihet är ingen valfrihet om man lägger ner en massa boenden runt om i kommunen, menar Rose-Marie Henriksson och påpekar att kommunen inte måste bygga alla boenden själv.

Nackdelarna med att avveckla LOV, som utredningen lyfter fram, är att kunden inte längre har en lagstadgad rättighet att välja vilket äldreboende de vill bo på. Konkurrensen om kunderna minskar och kommunen riskerar att behöva bekosta alla nya fastigheter som ska rymma äldreboenden.

Ett avvecklingsbeslut kan försätta kommunen i en situation som kan bli svårhanterlig, konstaterar förvaltningen som vill att nämnden avslår motionen på sitt möte i dag, onsdag.

Om LOV-företagen i Halmstad, det vill säga de privata äldreboendena Attendo och Aleris, avvecklar sina verksamheter minskar kommunens totala platskapacitet, vilket i sin tur ökar väntetiderna.

Kommunen måste då ordna egna äldreboendeplatser. LOV-företagens lägenhetsbestånd inte finns tillgängligt efter uppsägningstiden. Det är ett ”icke önskvärt scenario”, fastslår tjänstemännen.

Eftersom både Attendo och Aleris är centralt belägna kan de hitta alternativa verksamheter för lokalerna. En annan risk, menar utredarna, är att de erbjuder sina äldreboendeplatser till andra kommuner, enligt lagen om offentlig upphandling.

ANNONS

Fakta: LOV-boenden i Halmstads kommun

  • Om kommunfullmäktige skulle besluta om avveckling av LOV skulle avtalen med de privata äldreboendena Attendo AB och Aleris Omsorg AB behöva sägas upp. Uppsägningstiden är tolv månader.
  • Tillsammans har företagen en kapacitet på 239 platser i april 2017.
  • Aleris Halmstad Plaza har 54 platser. Attendo Nissastrand har 72 platser och Attendo Nissabogatan har 64 platser. I april blir 49 nya platser inflyttningsklara på Westerbergs gata.
  • 92 kunder står i kö till äldreboende. Väntetiden är i genomsnitt 43 dagar från ansökningsdatum till erbjudet inflyttningsdatum.
  • Halmstads kommun betalar 1 682 kronor i LOV-ersättning per dygn och plats till företagen.
  • Innan LOV infördes i Halmstad kunde de äldre önska vilket boende de ville flytta till men det fanns ingen garanti att just detta erbjöds. Personer fick upp till tre erbjudanden, sedan avslutades ärendet och personen fick göra en ny ansökan enligt socialtjänstlagen.
ANNONS