Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny utrustning vid Nissan kan rädda liv

Med 30 nya livräddningsposter har kommunen förbättrat säkerheten ordentligt längs med Nissans stränder.

Trygg Hansas rödvita bojar syns på långt. håll. De utgör en viktig del i den upplevda tryggheten och skänks av försäkringsbolaget sedan många år tillbaka.

Halmstads kommun har nyligen satsat omkring 150 000 kronor på att rusta upp livräddningsposter i centrala Halmstad. De står på ungefär 100 meter avstånd ifrån varandra. Det är alltså aldrig längre än 50 meter till närmaste livboj.

- Det är viktigt att veta hur man använder utrustningen. De nya stegarna och båtshakarna har lite annan utformning än tidigare och gör till exempel att man lättare kan dra upp en nödställd ur vattnet. Det går till och med att göra ensam, säger naturparkmästare Tobias Härstedt.

Tekniska kontorets personal kontrollerar utrustningen varje vecka och under högsäsong på sommaren flera gånger i veckan. Väder och vind sliter, men också flanerande Halmstadbor.

- Vi hittar tyvärr ofta stegar som tagits och i stället används vid hus, långt ifrån vattnet.

Att livbojarna flyter är ingen överraskning, men också de nya stegarna och de så kallade livräddningsarmarna, med två olika krokar längst fram som för tankarna till båtshakar, gör det. De är av aluminium och fyllde med skum.

Nytt är också att varje livräddningspost har fått ett eget namn. Det står på en liten skylt ihop med de exakta koordinaterna för platsen. Det hjälper personer som kanske inte kan beskriva exakt var de är om de slår larm till SOS.

Nytt är också att anordningarna för att hänga upp räddningsutrustningen är säkrare, de ska till exempel inte kunna frysa fast.

- Vi kommer att byta ut utrustningen på andra håll också. Det är små pengar om det handla rom ett liv, fortsätter Tobias Härstedt.

- En boj i månaden räddar ett liv i Sverige, konstaterar Lars Johnson från företaget Rescue Life 247, som levererat utrustningen.

Hur kastar man ut en livboj? Hur gick det till när en Halmstadbo räddades från att drunkna i Nissan? Se mer på www.hallandsposten.se

Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!