Nu arrangeras bröllop med få gäster, resten får sitta hemma och titta på bröllopet live via webben. Bilden är ett montage.
Nu arrangeras bröllop med få gäster, resten får sitta hemma och titta på bröllopet live via webben. Bilden är ett montage. Bild: Bertil Ericson/Karin Wesslén/TT

Ny trend i coronatider – allt fler bröllop sänds live utan gäster

Många bröllop ställs in men inte alla. Väljer man att gifta sig under rådande pandemi är det ofta utan, eller med betydligt färre gäster. Alternativet att livesända bröllopet och låta gästerna stanna hemma verkar ha blivit en trend.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Halmstadföretaget Tylösound har halkat in på ett bananskal och upptäckt en helt ny affärsidé: sända bröllop live på webben.

Precis som för många andra verksamheter kom coronakrisen som en käftsmäll för företaget. Bild- och ljudföretaget stod plötsligt utan kunder när evenemang efter evenemang ställdes in.

Livestreamat bröllop ny trend i coronatider

Nu har dock en helt ny typ av affärer börjat blomstra.

– Fler och fler har nappat på idén med livestreamat bröllop. Först var det något de gjorde bara för att gästerna inte kunde komma till kyrkan, nu känns det som att det blivit en grej att gifta sig under corona, säger Paul Aladin som driver Tylösound.

ANNONS

För att sända ett bröllop krävs två personer som riggar upp tekniken inför vigseln och sköter kameror och ljud under sändningen. De får inte störa ceremonin utan det gäller att det sitter, för de får ingen andra chans. Vissa brudpar vill också att publiken på distans får se när de skär upp tårtan eller dansar för första gången som gift par. Publiken sitter hemma och har blivit inbjuda till en låst Facebook-grupp där livesändningen ligger och där de kan kommentera och skicka hälsningar.

– Någon tyckte det var en kanonlösning, de sparade 100 000 kronor när de inte behövde bjuda hela släkten och kunde göra något annat för de pengarna, säger Paul Aladin.

Är det detta som är framtidens bröllop?

– Ja, det tror jag. Man kanske bara bjuder sina närmsta vänner och familj medan gästerna från utlandet inte kommer utan får vara med på länk. Men vi skulle vilja göra det mer interaktivt, så de som är i kyrkan också får känslan av publiken, det tappar vi idag.

Allt fler väljer livesändning av bröllop

Sedan några år tillbaka har det varit populärt att låta en filmfotograf föreviga bröllopet genom att spela in vigseln och festen för att klippa till en romantisk film. Det var så idén om livesänt bröllop föddes. Hittills har Tylösound sänt omkring tio bröllop och många av bokningarna om bröllopsfilmer handlar nu i stället om livesändningar.

ANNONS

– Det är svårt att göra en film komplett med ljud, ljus och känslor. Det är egentligen mycket lättare att göra ett livestreamat event och sen klippan en film av det. Då blir det som det blir, säger Paul Aladin.

ANNONS