Ny teknik har koll på vattentemperaturen vid baden Gröningen vid Östra stranden och Svärjarehålan vid Tylösand.
Sofia Warpman, Anders Forsander, Johan Malm och Josefin Lönnqvist testar den nya tekniken som ska hålla koll på hur varmt eller kallt vattnet är vid tillgänglighetsbaden. Bild: Lina Salomonsson

Ny teknik håller ständig koll på badtempen

Med hjälp av sensorer under ytan vid tillgänglighetsbaden ska kommunen ständigt kunna presentera vattentemperaturerna. Nyheten är en del av Halmstads satsning på IoT, sakernas internet, som beviljats mångmiljonbelopp i statligt stöd.

ANNONS
LocationSvärjarehålan, Östra stranden, Tylösand||

– Just det här projektet är egentligen sist in, men det är så enkelt och billigt att vi kör i gång det direkt, säger Anders Forsander från kommunens it-avdelning när vi träffas vid Gröningen intill Östra stranden.

Josefin Lönnqvist från Halmstads stadsnät visar upp sensorn som ska placeras ut på en meters djup.

– Vi ska hitta ett passande ställe, där den inte är i vägen och där den inte kan lossna när folk badar, säger hon.

– I fortsättningen behöver ingen gå ut och läsa av temperaturen, utan den överförs automatiskt. Kanske ställer vi in den på uppdatering en gång i timmen, sedan kan alla gå in och kolla badtempen på kommunens hemsida, säger Anders Forsander.

ANNONS

Scanna QR-kod

– Man skulle kunna ha en QR-kod här också som besökare kan scanna av i mobilen för att få upp badtempen när här inte är bemannat. Man kan också tänka sig att koppla till sensorer som mäter lufttemperaturen, säger Johan Malm från det statliga forskningsinstitutet RISE.

Exakt vilken dag utrustningen ska vara igång, både här på Gröningen och vid Svärjarehålan i Tylösand, kan han inte säga – men han lovar att det blir före den stora semesterperioden drar i gång.

– Just nu är det 20 grader i vattnet, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på teknik- och fritidsförvaltningen, som ser fram emot att få olika sorters assistans av IoT.

5,7 miljoner kronor

Förkortningen står för Internet of Things, vilket innebär att föremål är utrustade med inbyggd elektronik och internetuppkoppling. Det kan vara hushållsapparater, kläder, maskiner och byggnader. Informationen från sensorerna gör att arbetsinsatsen sedan kan effektiviseras och bli mer precis.

– Staten och kommunen betalar lika mycket var för vårt samarbete, säger Johan Malm och berättar att även Högskolan i Halmstad ingår.

Det är Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, som satsar 5,7 miljoner kronor i Halmstadprojekten.

Sensorer på staket

– Närmast ska vi hjälpa Hem att sätta sensorer på de staket de sätter upp när de gräver hål någonstans. De behöver veta om något staket blåst omkull eller om någon flyttat en avspärrning – så att de larmas och kan åtgärda det innan någon råkar trilla ner i hålet, förklarar Anders Forsander.

ANNONS

– Vi håller också på att ta fram ett nytt sätt att mäta trafiken i Halmstad, där man kan särskilja om det rör sig om fotgängare, cyklister, personbilar, bussar eller lastbilar, säger Johan Malm och tillägger:

– Förutom att mäta vid de stora broarna ska vi ha ett portabelt system där man exempelvis kan se hur trafikflödena ändras vid vägarbeten.

Koll på vattenflöden

– Dessutom är Laholmsbuktens va intresserat av att använda sensorer för att ha koll på flöden. Man kan till exempel se hur vattennivåerna i dagvattenbrunnar sjunker eller stiger, säger Anders Forsander och tillägger:

– Kopplar man tekniken till vattenmätarna i bostäder kan man direkt se om förbrukningen plötsligt stiger onormalt någonstans, vilket kan vara ett tecken på en läcka.

Josefin Lönnqvist visar sensorn som ska monteras på en meters djup.
Josefin Lönnqvist visar sensorn som ska monteras på en meters djup. Bild: Lina Salomonsson
Old school. Hittills har badvärdarna mätt temperaturen när de kommer till jobbet.
Old school. Hittills har badvärdarna mätt temperaturen när de kommer till jobbet. Bild: Lina Salomonsson
ANNONS