Ny strategi för jämställdhet har gjorts klar

1995 blev Sverige utsett till det mest jämställda landet, men det går inte att sitta nöjd med gamla meriter. Arbetet fortgår och förra året gav regeringen alla län i uppdrag att utforma en strategi i jämställdhetsintegrering och nu är Hallands färdig.

ANNONS
|

Länsstyrelsen Halland har, tillsammans med de halländska kommunerna och ett antal andra organisationer och myndigheter, tagit fram en strategi för jämställdhetsintegrering i länet.

Grundtanken i hela projektet har varit att ”kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Dokumentet är gjort i uppdrag av regeringen.

I samhället i dag finns god kunskap kring jämställdhet, nu handlar arbetet om att införliva den i det dagliga arbetet där beslut fattas.

Det kan handla om till synes simpla saker. I Karlskoga har exempelvis snöröjningen prioriteras om. I stället för att börja ploga större bilvägar, har man tänkt om och snöröjer busshållsplatser samt gång- och cykelvägar i första hand. På det sättet görs staden mer tillgänglig för alla, i stället för att gynna bilkörande män – som har lättare för att köra genom tio centimeter snö än en cyklist.

ANNONS

Tanken är att den framtagna strategin ska kunna bidra till fortsatt utveckling i det dagliga arbetet, för det finns mer att göra. Sifferfakta kring halländska män och kvinnor talar sitt tydliga språk.

– Vi ser att inkomstnivåerna i länet höjs, men de relativa skillnaderna mellan kvinnor och män är bland de största i riket. Man kan se det mönstret i storstads­nära kommuner som Vellinge, Huddinge och även Kungsbacka, säger Margit Mared, jämställdhetssakkunnig på länsstyrelsen.

Många halländska kvinnor jobbar också, hela 79 procent är förvärvsdeltagande vilket är den högsta siffran av alla län. Männen i Halland har näst högst förvärvsdeltagande, 84 procent.

Dock är det många halländska kvinnor som inte jobbar heltid, 57 procent är heltidsarbetande i jämförelse med riksgenomsnittet 67 procent.

Kvinnor och män gör ungefär lika mycket obetalt hemarbete, männen något mindre. Ett sätt att styra jämställdheten hemma är att jämna ut fördelningen av föräldradagar.

I Halland har antalet pappadagar legat på en låg nivå, men börjar nu att klättra i listan. 2012 var Halland median­länet vad gäller pappadagar, även om det totalt sett är en låg andel dagar som tas ut av männen. I riket totalt togs 24 procent av föräldradagarna ut av papporna.

– Det kvarstår en del att göra inom jämställdhets­arbetet. För snart 20 år sedan tyckte man att vi har fixat det och vi har gått framåt inom en rad områden, men målet är ju ett jämställt samhälle, säger Margit Mared.

ANNONS
ANNONS