Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ny stadsdel på Fyllinge ska bana väg för energismarta system

De 2 000 bostäder som planeras att byggas på Fyllinge ska vara en del av en forskningssatsning för att ta fram ett system med energismarta lösningar. Projektet har nyligen beviljats 5,7 miljoner kronor i EU-bidrag.

Fastighetsbolaget Tornet har planer på att bygga en klimatsmart stadsdel med 2 000 hyresrätter på Fyllinge. Bygget är fortfarande i planeringsstadiet men det står redan nu klart att stadsdelen ska utgöra en fallstudie för en europeisk forskningssatsning.

– Man ska försöka hitta ett system där man skapar länkar mellan bostäder och verksamheter för att bli så energi- och elsmarta som möjligt, säger Tornets projektchef Henrik Oretorp som också är projektledare för den svenska delen av forskningen.

Ett exempel på detta är att man har en idé om att ta hjälp av Hallarna för att försörja bostäderna på Fyllinge med värme.

– Hallarna producerar mycket kyla och skapar då i sin tur värme, den värmen kan bostäderna använda, säger Henrik Oretorp.

LÄS MER: De vill bygga landets smartaste stadsdel i Halmstad

Bostadsbolaget ska tillsammans med universitetsforskare och konsultfirmor leverera en energismart lösning som kan implementeras i stor skala för att minska utsläppen av växthusgaser. Satsningen har tilldelats 5,7 miljoner kronor i EU-bidrag och ska pågå till 2023.

Den planerade stadsdelen på Fyllinge som Tornet kallar för ”Electric Village” har än inte fått grönt ljus från kommunen. Ett nytt område på Fyllinge med blandad bostadsbebyggelse finns med i förslaget till den nya översiktsplan som håller på att tas fram för Halmstad. Henrik Oretorp har som mål att få sätta spaden i marken 2023.

– Nu vill vi visa att vi vill komma igång 2023 till 2033, målet är att bygga ut området under tio års tid, säger han.

LÄS MER: Grönt ljus för översiktsplanen – efter 45 ändringsförslag

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!