Ny rutin ger utvisningshotade möjlighet till fast jobb

Halmstads kommun har fattat beslut om en ny anställningsrutin när det gäller asylsökande som omfattas av gymnasielagen. Om behov finns och personen har rätt kvalifikationer ska de kunna erbjudas fast jobb utan provanställning.
– Annars riskerar de att utvisas efter avslutad utbildning, säger Ella Kardemark (KD).

ANNONS
LocationHalmstad||

Den nya rutinen, som börjar gälla den första oktober, gäller såväl kommunala bolag som förvaltningar.

Anledningen till att den tagits fram är att asylsökande som omfattas av gymnasielagen har max sex månader på sig efter avslutad utbildning att visa upp ett intyg på att de har en anställning på minst två år. I annat fall riskerar de att få lämna landet.

Stor brist på personal

– Vi står i ett läge där vi har tre personer som snart är färdiga undersköterskor, som har lärt sig svenska men som omfattas av den här lagen. Det räcker inte med en provanställning för att de ska få stanna, utan det krävs en varaktig anställning, säger Ella Kardemark, ordförande i personal- och ledningsutskottet, och tillägger:

ANNONS

– Det hade varit slöseri att inte ta till vara de här personerna som redan jobbar som timvikarier inom äldreomsorgen. Vi har en stor brist på personal inom vård och omsorg. Men det här handlar också om att bidra i integrationsarbetet.

Enligt förhandlingschef Leif Johansson gör rutinen det möjligt att erbjuda en tillsvidareanställning utan att den föregås av en provanställning. Dock, tillägger han, använder sig kommunen ytterst sällan av provanställningar.

– Rutinen är ett sätt att stärka vårt mångfaldsarbete. Det är absolut ingen gräddfil. Vi ställer fortfarande krav på att personerna ska ha rätt utbildning, rätt kompetens och vara personligt lämpade, och det ska också finnas ett behov av att anställa, säger han.

Planerar inte att kringgå Las

Dock står det i rutinen att i de fall det finns personer med företrädesrätt ska arbetsgivaren förhandla med facket. Detta ska dock inte, enligt Leif Johansson, tolkas som att kommunen planerar att kringgå Las, Lagen om anställningsskydd.

Varför har ni då valt att ha med den här skrivningen?

– Få av våra chefer vet om att det finns möjlighet att påkalla en förhandling om man vill anställa nummer tre på listan, framför nummer ett. Det vill vi synliggöra, men i förhandlingen måste man sedan bli överens.

ANNONS

Är det inte risk att detta misstolkas?

– Nej, det tror jag inte.

Tror du att det finns risk för att det missbrukas på något sätt?

– Nej, jag kan inte se hur det skulle kunna missbrukas heller.

SD: Orättvis rutin

Andréa Skoglund (SD), ledamot i utskottet, är dock kritisk.

– Vi har tagit in och gett den här gruppen tillfälligt uppehållstillstånd på grund av studier, inte på grund av skyddsskäl. Kraven för att de ska få stanna är tydliga och nu väljer vi att frångå dem. Vi ger alltså fördelar till en liten grupp och det tycker jag blir orättvist mot andra som kämpat länge för att få komma in på arbetsmarknaden.

Hon ser också risker med skrivningen om Las.

– Det är jättemärkligt om vi ska förhandla bort en företrädeslista. Om det nu bara var tre personer det handlade om och vi är i behov av att anställa så kunde vi gjort det utan att upprätta den här rutinen, menar hon.

Andréa Skoglund köper inte heller förklaringen att rutinen är ett sätt att bli bättre på integration.

– Att inkludera innebär inte att särskilja en speciell grupp. Det blir orättvist mot andra som kommer hit och orättvist mot arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden.

ANNONS

Kommunal håller hårt på Las

Leif Johansson uppger att det i dagsläget endast är inom hemvårdsförvaltningen som anställning enligt den nya bestämmelsen är aktuell. Ann-Charlott Mankell (M), hemvårdsnämndens ordförande, är positiv.

– Vi är verkligen i behov av personal så vi tycker att den här rutinen är jättebra. Men det ska inte vara så att Las ska frångås, det ska inte vara någon gräddfil, säger hon.

Fackförbundet Kommunal har haft dialog med kommunen om den nya rutinen. Carin Söderberg, vice ordförande i Kommunal vård och omsorg, säger att eventuella försök att frångå las kommer att motas i grind.

– Finns det personer med företrädesrätt måste arbetsgivaren förhandla med oss, och då kommer vi att begära att även de med företrädesrätt ska anställas.

Just i det här fallet är detta dock inget problem eftersom det inte finns några undersköterskor med företrädesrätt, uppger hon.

– Och vi vet att det kommer att vara brist på undersköterskor även i framtiden. Så min reaktion på detta är att vi inte ska sätta stopp för att en person som varit i landet i flera år och som utbildat sig och som vi behöver ska få ett jobb.

Övriga fackförbund kommer att få information inom kort uppger Leif Johansson.

ANNONS

Läs fler artiklar om gymnasielagen här:

LÄS MER:Ny dom kan leda till hemlöshet för ungdomar på Spenshult

LÄS MER:Halmstad kräver att regeringen tar ansvar för ny lag

LÄS MER:Unga på Spenshult riskerar stå utan boende och försörjning

LÄS MER:Kritiska politiker räknar med att få del av miljonregn

ANNONS