Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ny plan klar för hotell och saluhall

Allmänheten ska nu få tycka till om planerna på ett 16-våningshotell med saluhall på Österskans.
– Det här är ett tillskott vi behöver för att göra Halmstad mer attraktivt för stora konferenser och kongresser, säger Carl-Johan Berthilsson (M).

Området som ingår i förslaget till ny detaljplan är totalt 15 500 kvadratmeter stort. Intill Nissan ska en hotell- och konferensanläggning i 16 våningar med takterrass och underjordiskt garage, restaurang och saluhall byggas.

LÄS MER: Hotellavtal om Österskans har undertecknats

Tanken är också att skapa en mötesplats med ett nytt torg och samtidigt binda ihop Picassoparken med Kapsylparken och Teaterparken. Bussterminalen med tillhörande byggnad rivs och ger plats åt gröna rum, uppger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

– Det har funnits en uppfattning om att hotellbygget skulle äta upp hela eller halva parken och att Picassoparken får stryka på foten, men det är inte så förslaget ser ut. Vi kommer i stället att öka mängden grönyta rejält, säger hon.

Blir mer grönyta

Enligt planförslaget ökar andelen allmän platsmark med 5 500 kvadratmeter, varav 2 500 blir park med gång- och cykelstråk. Carl-Johan Berthilsson, vice ordförande i utskottet, tillägger:

– Själva hotellbygget tar upp omkring 20–25 procent av ytan mellan broarna.

Tanken är att hotellet ska ha 200 rum.

– På 16:e våningen blir det rooftopbar och på 17:e uteterrass. Saluhallen i bottenvåningen ska även kunna användas till konferens och kongressyta, säger Carl-Johan Berthilsson.

Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande, är också positiv till planerna.

– Det är bra om vi kan få hit mer konferensverksamhet, säger han.

V yrkade på avslag

Vänsterpartiet yrkade dock avslag på förslaget.

– Vi har vänt och vridit på den här frågan och det har inte varit enkelt. Men vi tycker att byggnaden blir för hög och att den kommer att dominera stadsbilden allt för mycket, säger Tania Bengtsson och tillägger:

– Sedan tycker vi att det är ett viktigt område ur allmänintresse som vi säljer för själva byggnaden. Men nu ska planen ut på samråd, sen får vi se vad som blir resultatet.

Från mitten av juni och fram till mitten av september kommer myndigheter, sakägare och allmänhet att kunna lämna synpunkter på förslaget.

Fakta: Bakgrund

Våren 2017 beslutade kommunstyrelsen att bjuda in till markanvisningstävling för Österskans. Syftet var att få fram ett förslag på hur den centrala platsen kunde utformas.

Förslagen som kom in bedömdes efter kriterier som arkitektonisk gestaltning, funktion, hållbarhet, genomförbarhet och ekonomi.

Vinnare blev bidraget ”Nya sammanhang”. Bakom förslaget låg Serneke, Fem hjärtan, White arkitekter och Winn hotel group.

Källa: Halmstads kommun

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här