Ny lag blir moment 22 för asylsökande

När Danyal Moosavy fick beslut om utvisning ansökte han om verkställighetshinder. Men trots att hans ärende inte är avgjort slängs han ut på gatan. – Han får varken mat, husrum eller pengar. Det är ett sjukt, inhumant system, säger Ingrid Karlsson, god man.

ANNONS
|

Vintern har bestämt sig för att göra ett nytt försök i Halmstad samma dag som Danyal Moosavy tvingas packa ihop sina tillhörigheter och lämna boendet på Arena hotel.

Han står nu utan tak över huvudet, får ingen mat och han har också förlorat sitt bidrag på 24 kronor om dagen.

Danyal är bara en av många som hamnat i kläm i lagändringen som började gälla den första juni i fjol. Den säger att en person som har fått ett utvisnings- eller avvisningsbeslut som inte längre går att överklaga förlorar all rätt till bistånd även om man väljer att ansöka om verkställighetshinder.

ANNONS

– Det är fruktansvärt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag förstår inte hur man kan stifta en lag där man rent kallsinnigt förstår att nu ställer vi folk på gatan, säger Ingrid Karlsson som var god man åt Danyal när han först kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

Danyal är numera myndig och för fyra veckor sedan fick han, efter att ha överklagat, beslut från Övermigrationsdomstolen om att han ska utvisas till Kabul. Men eftersom han anser att det är för farligt för honom att återvända har han ansökt om verkställighetshinder.

– Mina föräldrar och min bror dog i kriget och det finns dem som vill döda mig också, eftersom vi är hazarer (en minoritetsgrupp, reds anm). Jag kan inte åka tillbaka till det landet och jag har ingen familj kvar där, säger Danyal.

Hans ansökan kom in den 17:e februari, men det kan ta flera veckor upp till månader innan den är behandlad. Fram till dess har han rätt att stanna i Sverige. Men förlorar alltså alla övriga rättigheter.

– Vi ger honom laglig rätt att få sitt ärende prövat, och han kan inte lämna Sverige innan hans ärende är avgjort, men vi tar inte hand om honom. Det är ett sjukt system, omänskligt och byråkratiskt, säger Ingrid Karlsson och ställer sig frågan:

ANNONS

– Vad händer med alla dessa människor som tvingas dra runt i månader utan pengar och mat? Man pressar ut dem i hemlöshet, vem ska ta hand om dem? Ska de tvingas bli kriminella för att få mat för dagen? Jag förstår inte hur man tänker.

Hon menar att lagen skjutsar över problemet till kommunerna.

– Vissa kommuner ger nödbistånd till mat, så jag ska boka tid hos en socialsekreterare, säger hon.

Var Danyal ska sova i natt och framöver är oklart.

– Jag vet inte vart jag ska bo. Jag får försöka bo hos kompisar, men det går ju inte varje natt. De kan inte betala för mig, säger han.

ANNONS