Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ny lösning gör att toaletter kan spolas med regnvatten

Laholmsbuktens va har nästan helt spolat dricksvattnet på toaletterna i sin kontorsfastighet. Målet är att 80 procent ska ersättas med regnvatten.
– Det är en mycket vattensmart lösning, säger Fredrik Christensson, projektledare.

I samband med flytt till nyrenoverade lokaler på Syskonhamnsgatan/Kungsgatan började bolaget fundera på vattensmarta lösningar för att föregå med gott exempel när det gäller att spara in på dricksvattnet.

Via samarbete med företaget 4evergreen installerades en lösning som innebär att regnvatten tas tillvara och används som spolvatten i de 40 toaletter som finns i fastigheten som LBVA delar med miljö- och byggförvaltningen.

– Rent praktiskt handlar det om att vi samlar upp vatten via taket på sjätte våningen som sedan går vidare via stuprör ner i tankar som står i källaren. Härifrån pumpas regnvattnet vidare via separata ledningar till toaletterna, förklarar Fredrik Christensson.

Mål på 80 procent

Om nivåerna i tankarna blir för låga, vilket kan bli fallet under till exempel torra sommarmånader, så fylls det automatiskt på med dricksvatten säger han. Men målet är att i snitt 80 procent av spolvattnet ska komma från regnvatten.

Hur stor besparing av dricksvatten det kan bli kan han dock inte svara på i dagsläget. Det nya systemet har bara varit i drift i tre veckor.

– Men vi har installerat mätare så vi kommer att kunna se hur många kubikmeter vatten som sparas in, säger Fredrik Christensson.

Han vågar inte slå fast att LBVA är först i landet med en sådan här lösning, men kan i alla fall med säkerhet säga att bolaget absolut är ett av de första.

– Det här är ett bra sätt att vara vattensmart, vilket ju är vårt koncept och vi försöker leva som vi lär.

Andra kan ta efter

Fredrik Christensson säger att andra företag kan ta efter om man vill, och det gäller även privatpersoner. Detta genom att gräva ner en tank i trädgården som samlar upp vatten via stuprör. Tanken kopplas sedan via en ledning in i huset till toalett och även tvättmaskin skulle funka, uppger han.

– Det finns företag som säljer sådana här färdiga kit även till privatpersoner. Vi har även lobbat för att man i kommunala nybyggen ska titta på sådana här lösningar och det är sagt att man ska ha med detta i förstudier över skolor och äldreboende framöver. Här har vi möjlighet att vara föregångare, och då tycker vi att man ska vara det.

LÄS MER: Kommunen går inte över ån efter vatten – utan till

LÄS MER: Tankar grävs ner i parker för att spara vatten

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här