Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvisten om de populära (och kontroversiella) padelbanorna i Villshärad fortsätter. Bild: Johan Persson
Tvisten om de populära (och kontroversiella) padelbanorna i Villshärad fortsätter. Bild: Johan Persson

Ny framgång för padelbanorna i Villshärad

Ägaren till padelbanorna i Villshärad har vunnit ytterligare ett slag om böterna för den kontroversiella anläggningen. Nu ska Halmstads kommun ta om ärendet – ännu en gång.
– Som vi ser det ska det inte vara några padelbanor där över huvud taget, säger Jan Prytz (M), byggnadsnämndens ordförande.

Tvisten om de populära (och omstridda) padelbanorna i Villshärad fortsätter. Nyligen gick länsstyrelsen, för andra gången, på fastighetsägarens linje och underkände sanktionsavgifterna för den olovliga anläggningen.

Halmstads byggnadsnämnd förbereder sig nu för att döma ut nya böter för padelbanorna. Tredje gången gillt, som det heter.

– Det här betyder inte att ärendet är avskrivet. Det kommer att bli ett nytt föreläggande. Som vi ser det ska det inte vara några padelbanor på platsen över huvud taget, säger ordförande Jan Prytz.

Ägaren har fått rätt två gånger

De första böterna på cirka 860 000 kronor – för padelhall, utomhusbanor och parkeringsplats – dömdes ut sommaren 2020. I oktober samma år underkändes avgifterna av länsstyrelsen, eftersom det ansågs finnas brister i kommunens handläggning. En månad senare, i november, tog byggnadsnämnden i Halmstad om ärendet och utfärdade nya sanktionsavgifter. Även dessa har nu underkänts efter prövning av länsstyrelsen.

– Än en gång handlar det om brister i kommunens handläggning. I vårt beslut hänvisas det till skrivelser som inte finns bifogade. Det är en miss från vår sida, som vi ska ta till oss, säger Jan Prytz.

Enligt honom har kommunjuristen gjort bedömningen att det inte finns några möjligheter att nå framgång med ett överklagande av länsstyrelsens beslut. Därför tar byggnadsnämnden ännu en gång om ärendet.

– Vi måste agera. Fastighetsägaren fick ingen dispens från naturskydden, den frågan avgjordes i mark- och miljödomstolen, och därför kan inte kommunen bevilja något bygglov för anläggningen.

Ännu en padelsommar i Villshärad

Datumet för det nya beslutet om sanktionsavgifter är oklart, men troligen sker det i början av sommaren. Om även dessa böter överklagas av fastighetsägaren kan det bli ytterligare en padelsommar i Villshärad.

– Så kommer det med största sannolikhet att bli. Fastighetsägaren har full rätt att utnyttja de demokratiska möjligheter som finns, säger Jan Prytz.

Hur ser du på att det fortfarande spelas padel på en anläggning, som för snart två år sedan konstaterades vara olovlig?

– Jag har fått ett och annat syrligt mejl med frågor om varför vi inte gör något. Men dessa processer tar tid. Vi har resonerat om ett nyttjandeförbud, men det är ingen bra långsiktig lösning. Dessutom hade fastighetsägaren fått det upphävt inom några dagar. Ett nyttjandeförbud får sällan vara kvar om det inte är fara för liv och hälsa.

Olovliga banor vid havet

Tvisten om padelbanorna i Villshärad har pågått sedan sommaren 2019, då ett flertal anmälare uppmärksammade kommunen på anläggningen. En padelhall – med två inomhusbanor – samt tre utomhusbanor hade uppförts 300 meter från havet utan bygglov.

Fastighetsägaren har sedan augusti 2020 monterat ned padelhallens tak och väggar, men byggnadsnämnden anser fortfarande att ”hallen står kvar”, eftersom marken inte är återställd. Hallbyggnaden har blivit till två utomhusbanor och i nuläget finns det totalt fem stycken på platsen.

HP har varit i kontakt med fastighetsägaren som inte vill kommentera ärendet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här