Ny förening vill stötta ensamstående föräldrar

Att vara ensamstående med barn kan vara extra tufft när det rasar en pandemi. Föreningen Sveriges makalösa föräldrar vill använda corona-bidrag från staten till att starta en lokalförening i Halmstad.

ANNONS
LocationHalmstad||

Startskottet blev en happening på lördagen på ett lekland i Halmstad.

– Med tanke på hur många ensamstående föräldrar vi har i Sverige är det otroligt få som vet om att vi finns. Vi har fått utökade pengar från Socialstyrelsen på grund av corona och då vill vi förutom fler aktiviteter också satsa på att få till fler lokalföreningar, säger Josefine Almrike, samordnare på riksföreningen som redan har etablerat nya grenar i Malmö, Kristianstad och en som är på gång i Uddevalla.

Bidrag till Makalösa föräldrar

I våras sköt regeringen till närmare 50 miljoner kronor i extra statsbidrag till föreningar som arbetar med barn i utsatta situationer under coronapandemin. 750 000 kronor av dem gick till Sveriges makalösa föräldrar.

ANNONS

Föreningen står på två ben. Det ena är politisk påverkan, där viktiga frågor är gemensam vårdnad från start och att minska antalet vårdnadstvister.

– Det ska vara självklart att barnen har rätt till båda sina föräldrar. Vi är inte en förening för mammor eller pappor, utan för båda föräldrar, säger Josefine Almrike.

Samordnaren Josefine Almrike hoppas att tillräckligt många hallänningar vill vara med för att starta en lokalförening i Halmstad. För syftet finns en nystartad Facebookgrupp vid namn Halmstads makalösa föräldrar.
Samordnaren Josefine Almrike hoppas att tillräckligt många hallänningar vill vara med för att starta en lokalförening i Halmstad. För syftet finns en nystartad Facebookgrupp vid namn Halmstads makalösa föräldrar. Bild: Jonatan Gernes

Anordnar aktiviteter

Det andra benet är gemenskap och socialt stöd.

– Det gör vi genom att anordna olika aktiviteter, där barnen får nya kompisar och de vuxna nya bekanta. Man hittar en styrka i att alla vi här är ensamstående, oavsett skäl.

Man har inte så mycket pengar när man är ensamstående och det är bra för barnen att träffa andra barn

Halmstadbon Jennie Johansson tog med sig sina nioåringar Celinn och Savanna till träffen som hon hittat på Facebook.

– Jag känner att man vill komma ut och träffa andra i samma situation och kanske gå på aktiviteter. Man har inte så mycket pengar när man är ensamstående och det är bra för barnen att träffa andra barn som inte ingår i deras vardagsliv, säger hon.

Barnen fann varandra

Pernilla Börjesson från Falkenberg vill engagera sig och få en gemenskap.

– Och lära känna andra, där man inte behöver förklara sig, säger hon.

Barnen hittade varandra redan i kön till leklandet.

– Skriv att vi är tvåäggstvillingar, säger Savanna och Celinn Johansson och drar i väg med nyfunna vännen Isabel Almrike.

ANNONS

Tanken är att lokalföreningen ska bildas formellt i november. Några föräldrar har redan visat intresse för styrelsearbete.

Fakta: Sveriges makalösa föräldrar

• Sveriges makalösa föräldrar är en rikstäckande intresseorganisation med ett tiotal lokalföreningar runt om i landet.

• Medlemsantalet är cirka 2 000 föräldrar och barn.

• Föreningen har funnits sedan 1996 och riksförbundet finns i Stockholm. Det är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation.

• Tre av fem ensamstående föräldrar är ofta oroliga för sin ekonomi. En femtedel av barnen till ensamstående föräldrar oroar sig också för hushållets ekonomi, enligt en enkät med 850 svarande som föreningen genomförde 2019.

LÄS MER:Anna Leppäjoki skaffade barn själv: ”Så glad att jag vågade”

LÄS MER:Tusentals barn bor i familjer med låga inkomster

ANNONS