Lukas Nielsen vid Plönningeobservatoriet bredvid en modell av Oumuamua, en asteroid som passerade vårt solsystem 2017.
Lukas Nielsen vid Plönningeobservatoriet bredvid en modell av Oumuamua, en asteroid som passerade vårt solsystem 2017. Bild: Ida Carlwe

Ny förening på gång för unga astronomer

Att inte kunna dela sitt astronomiintresse med folk i sin egen ålder fick Lukas Nielsen i Halmstad att börja tänka på att skapa en plats för likasinnade där de kan samlas, dela sina tankar och lära sig mer om astronomi. Nu vill han starta en förening för unga astronomer.

ANNONS
|

Lukas Nielsen har haft ett astronomiintresse ända sedan han var liten och har ägnat mycket tid åt att bland annat observera stjärnor. Han är delaktig i Hallands Astronomiska förening men känner att han saknar en förening som riktar sig till unga. Han har tidigare varit delaktig i ungdomsföreningar i både Göteborg och Stockholm men tycker att det är för långt att åka. Den nya föreningen ska täcka ett område som saknar en astronomiförening för unga mellan 13 och 18 år.

– Det är lite långt att åka till Göteborg för att vara med i en förening, det saknades en ungdomsförening i Halland, säger han.

ANNONS

Lukas Nielsen vill skapa en förening för unga astronomer för att skapa en gemenskap bland dem med samma intresse. Han upplever att ofta när unga har ett specialintresse som inte är lika vanligt som fotboll händer det att många tar avstånd från det för att de inte har någon att dela det med. Han vill därför fånga upp dem som är intresserade av astronomi så att de inte glömmer sitt intresse utan i stället delar det med andra och kan utveckla det. Men tanken med föreningen är inte heller att bara rikta sig till dem som kan allt om astronomi utan även till dem som vill lära sig mer.

– Vi vill skapa en organisation där ungdomar med samma intresse kan träffa vänner och lära sig mer. Vissa kan mycket sedan innan och andra kan inte lika mycket men vill lära sig. Då är det bra att det finns folk i samma ålder som kan lära ut på ett mer lättförståeligt sätt, säger han.

Det är redan några som hört av sig och vill starta upp föreningen tillsammans med Lukas. Vad föreningen kommer att ha för aktiviteter är inte helt bestämt än, det får de som är med och startar upp föreningen vara med och bestämma. Men det kan vara allt från att observera stjärnor eller ägna sig åt astrofotografering till att skriva science fiction-noveller eller titta på en science fiction- film. På Plönningeobservatoriet, där föreningen kan ha sin utgångspunkt, finns även en verkstad och material som de kan använda sig av för att göra olika experiment.

ANNONS

– Målet är att skapa en förening med likasinnade ungdomar där man lär sig och har kul samtidigt, säger Lukas Nielsen.

ANNONS