Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En hjälpande hand. Lotta Uvenkrans, Linda Karlsson, Ulrica Elverius och Denny Åberg, är styrgrupp inför bildandet av Mind Halmstad. Bild: Johan Persson.

Ny förening hjälper unga som mår dåligt

I över 80 år har föreningen Mind arbetat för att stödja personer som mår psykiskt dåligt, bland annat genom stödlinjer som bemannas av volontärer. Nu får organisationen en lokalavdelning i Halmstad.

– Vi är fyra eldsjälar som känner att vi vill göra något för barn och ungdomar i Halmstad. Att det redan är ett 70-tal personer som anmält sig till vårt första möte visar att det är många som känner likadant, säger Lotta Uvenkrans, en av initiativtagarna.

Lotta har nyligen återvänt till hemstaden Halmstad, efter sju år i Stockholm. Sedan många år arbetar hon inom psykiatrin och vet hur vanligt det är med psykisk ohälsa, inte minst bland barn och unga.

– Den psykiska ohälsan är ett problem som växer, men tyvärr är det få som pratar om det. Det är också många som skulle vilja hjälpa och vara ett stöd, men de vet inte vad de ska göra.

Föreningen Mind arbetar just med olika stödverksamheter för personer som mår psykiskt dåligt, bland annat stödlinjerna Självmordslinjen, Äldretelefonen och Föräldratelefonen. Att verksamheten funnits ända sedan 1931 tycker Lotta känns förtroendegivande.

– Vi har nu bildat en styrgrupp som håller i bildandet av en lokalavdelning. Vi kommer att ha ett första informationsmöte den 17 augusti, då det kommer representanter från Mind i Stockholm och berättar om föreningen och vad det innebär att vara volontär.

Tanken med lokalavdelningen i Halmstad är bland annat att bygga upp en lokal svarargrupp, som bidrar till att bemanna Självmordslinjen via chatt och telefon. 

– Som volontär är man en medmänniska som lyssnar. Man får utbildning och jobbar alltid minst två personer tillsammans. I dag är det så många som ringer till Självmordslinjen att man ibland får en upptagetton, berättar Lotta Uvenkrans.

Styrgruppen har också planer på att starta ett ungdomsråd i Halmstad, där de unga själva kan beskriva vilken hjälp de vill ha och stödja varandra.

– Kommunen har en vision om att minska den psykiska ohälsan bland barn och unga och i det arbetet vill vi bidra, säger Lotta.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här