Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ny brand på Kristineheds kraftvärmeverk

En ny brand blossade på lördagen upp på Kristineheds kraftvärmeverk. Det är en hög med industrisopor som brann och liksom branden som rasade under tisdagen och onsdagen var det en utdragen process att släcka, först på kvällen var arbetet avslutat.

Larmet om den nya branden kom till räddningstjänsten klockan 10.40 på lördagen. Öppna lågor ska då ha synts från en brand i en hög med industrisopor på Halmstad energi och miljös, Hem, värmeverksanläggning på Kristinehed.

Enligt räddningstjänsten brann det inte i samma sophögar som vid branden som härjade under tisdagen och onsdagen, utan i en annan sophög.

– Enligt uppgifterna som jag fått är det ett område där det inte brunnit tidigare, säger Peter Stened, inre befäl hos räddningstjänsten.

LÄS MER: Utdraget arbete att släcka branden på Kristineheds värmeverk

LÄS MER: Storbrand rasade på värmeverket

Fanns risk för spridning

Till en början var värmen och vinden ett orosmoment då det fanns risk för spridning. Under eftermiddagen fick räddningstjänsten kontroll på branden men släckningsarbetet var klart först sent på kvällen.

– Högen som brann är nu helt övertäckt och det ryker ingenting. Det kommer vara bevakning under en tid framöver men vi från räddningstjänsten har avslutat insatsen och lämnat, säger Stefan Rane som var räddningsledare på plats under både lördagens brand och den tidigare branden.

Då hade man grävt runt sophögen som brann för att begränsa spridning. Liksom vid den förra branden på värmeverket skyfflas slagg över högen för att kväva branden efter att man dämpat den med vatten.

– Det är slagg som kommer från pannan som de har sotat ur, det ser ut precis som svart grus. Det ligger på en deponi på Skedala och används inte till något annat så det fanns nästan obegränsat, säger Stefan Rane.

Hur var det jämfört med branden tidigare i veckan?

– Detta var en mycket mindre brand men å andra sidan var sophögen högre så det var svårare att komma åt. Vi visste hur vi skulle hantera det vilket var en god erfarenhet.

Mindre rökproblem än vid tidigare brand

Vid branden tidigare i veckan var rökutvecklingen ett stor problem. Brandrök drog då in över stora delar av Halmstad och räddningstjänsten ombad personer som reagerade på röken att hålla sig inomhus.

Även vid lördagens brand syntes svarta rökmoln men i mindre omfattning.

– Vi har nog inte fått ett enda samtal om att någon fått rök på sig utan vi har en mer gynnsam vind nu vilket gör att röken går rakt in mot skogen. Det blåser inte så mycket heller men vi har vind som gör att vi blir av röken, säger Peter Stened, inre befäl på räddningstjänsten.

Sophögarna har vaktats sedan förra branden

HEM har sedan den senaste branden haft bevakning av sophögarna med både väktare och egen personal för att förhindra att nya bränder ska blossa upp.

– Vi har hela tiden sett att det pyrt i högarna men har med hjullastare försökt täcka över härdarna med slagg och jord. Men nu har det ändå blossat upp rätt kraftig, säger Lars Rydberg kommunikatör på HEM.

LÄS MER: TV: Presskonferens om storbranden

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här