Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny station. Här, mellan Kärleken och infarten till Holm, är tanken att en ny, gemensam ambulansstation ska byggas. Bild: Roger Larsson

Ny ambulansstation ska ersätta två gamla

Region Halland investerar närmare 70 miljoner kronor i en ny ambulansstation i Halmstad. Om allt går enligt plan ska den byggas vid norra infarten, mellan Kärleken och avtagsvägen till Holm.

Diskussionen om att ha en gemensam ambulansstation i Halmstad, i stället för dagens två, har pågått i många år. Under onsdagen hade regionstyrelsens politiker frågan uppe. På bordet låg en utpekad tomt som ägs av Halmstads kommun samt en beräkning över vad bygget och driften kommer att kosta.

– Det handlar om ett område vid norra infarten, mellan Kärleken och vägen till Holm. I dag finns där ingen bebyggelse, säger Tommy Thuvesson, områdeschef för regionfastigheter.

En ny gemensam station skulle innebära att ambulans- och sjukreseverksamheten kan flytta ut från nuvarande hyrda lokaler på Skallebackavägen i Söndrum och hos BAS på Kristinehedsvägen. Det är lokaler som regionen vill lämna, bland annat på grund av att man är för trångbodd och att kommunen vill förfoga över hela ytan på BAS.

– Det handlar både om lokalbekymmer och om att stationen på Väster inte har ett optimalt geografiskt läge. Den ligger för långt ifrån centrala trafikleder, vilket påverkar utryckningstiden negativt, konstaterar Fredrik Dahlberg, tf chef för ambulansverksamheten.

Som enda nackdel ser han att Halmstadborna kan uppfatta det som att de får längre till en ambulans.

– Bor man nära en station i dag så är det ju lätt att tänka så, men vi har ett väldigt bra datastöd för att nå ut till hallänningarna med närmaste ambulans, säger Fredrik Dahlberg.

LÄS MER: Ny ambulansstation planeras vid norra infarten

Den nya stationens placering vid norra infarten ses som en idealisk plats, tack vare närheten till många trafikleder. Enligt Tommy Thuvesson kommer en gemensam station inte att kosta mer än de två nuvarande i drift.

Beslutet från regionstyrelsen blev att ge driftnämnden regionservice i uppdrag att gå vidare med planändringen samt genomförandet av en nybyggnation till en kostnad av 69,5 miljoner kronor. Byggtiden beräknas till totalt cirka 3,5 år. 

– Denna fråga har ju varit på tapeten väldigt länge. Vi behöver en bättre lokalisering, säger Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Än så länge finns inget köpeavtal med kommunen. Först måste en detaljplan för området upprättas. Marken är omkring 10 000 kvadratmeter stor. 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!