Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Region Halland och Halmstads kommun gemensamt letat efter en ny lämplig plats för en ambulansstation har valet fallit på ytan mitt emot höghusen på Tegelbruket (till höger i bild). Bollen hamnar nu hos kommunens samhällsbyggnadsutskott, som i så fall behöver ändra detaljplanen. Bild: Jari Välitalo
När Region Halland och Halmstads kommun gemensamt letat efter en ny lämplig plats för en ambulansstation har valet fallit på ytan mitt emot höghusen på Tegelbruket (till höger i bild). Bollen hamnar nu hos kommunens samhällsbyggnadsutskott, som i så fall behöver ändra detaljplanen. Bild: Jari Välitalo

Ny ambulansstation kan placeras på Tegelbruket

Det blir ingen ny ambulansstation vid E6:ans norra infart till Halmstad. Istället är nu förslaget att bygga på marken mittemot höghusen på Tegelbruket.
– Det stora frågetecknet är om det går att få till en trafiksäker in- och utfart, säger Region Hallands fastighetschef Sara Jakobsson.

Planen på att ersätta dagens två ambulansstationer med en ny gemensam har minst sagt dragit ut på tiden. Tanken väcktes för drygt sex år sedan och 2016 öppnade regionstyrelsen plånboken och avsatte nästan 70 miljoner kronor till bygget.

Då hade Halmstads kommun hittat en lämplig plats, vid E6:ans norra infart, som skulle svara mot ambulansens krav på att kunna nå 80 procent av Halmstads invånare inom tio minuter.

Men en annan kommunal verksamhet, Laholmsbuktens va, satte käppar i hjulet när man 2018 ansökte om få marken klassad som primärt vattenskyddsområde. VA-bolaget ansåg inte att platsen var lämplig för en ambulansstation, eftersom den gränsar till två stora grundvattentäkter.

Läs mer: Stoppet av stationsbygge retar regionen

Läs även: Regionen tar strid för ambulansmark

– Efter det har regionen och kommunen gemensamt letat efter en annan plats. Den som har flest plus och minst minus är marken vid Tegelbruket, ungefär där man kör upp mot Sofieberg. Det är inte lika nära E6 som det gamla förslaget, men ligger ändå väldigt bra till, säger Sara Jakobsson.

På onsdagen togs frågan upp i regionstyrelsen, som gav klartecken för den nya placeringen.

– Vi har stor respekt för kommunens behov av att skydda grundvattnet så det känns jättebra att vi hittat en ny plats som vi kan gå vidare med, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Eftersom det krävs en ändring av detaljplanen hamnar bollen nu hos kommunens samhällsbyggnadsutskott. Både regionen och kommunen har dock intresse i att det blir en snabb process. Ambulans- och sjukreseverksamheten har länge varit trångbodd på stationen i Söndrum och hos BAS på Kristinehedsvägen delar ambulansen lokaler med kommunens räddningstjänst, som länge flaggat för att de vill ha hela ytan för sig själv.

– Det är väldigt positivt att vi kommit så här långt och bra om detta nu får prövas i en planprocess. Då får också invånare och andra intressenter möjlighet att göra inspel, säger regionens fastighetschef Sara Jakobsson.

Läs mer: Ny ambulansstation ska ersätta två gamla

Läs även: Ny ambulansstation väcker många frågor

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!