Ett företag som hyr ut elsparkcyklar är på gång att etablera sig i Sverige och har siktat in sig på Halmstad och Karlstad.
Ett företag som hyr ut elsparkcyklar är på gång att etablera sig i Sverige och har siktat in sig på Halmstad och Karlstad. Bild: Zeus Scooter

Ny aktör som hyr ut elsparkcykel på gång till Halmstad

Ett företag som hyr ut elsparkcyklar vill etablera sig i Halmstad. Det är det irländska företaget Zeus Scooters som vill sätta upp sina trehjuliga fordon på olika centrala platser som resecentrum, Stora torg och Högskolan.
– Vi räknar med att vara på plats i juni, säger Ali Khawaja, företagets kontaktperson i Sverige.

ANNONS
Locationcentrum i halmstad, Högskolan i Halmstad||

Uthyrning av elsparkcyklar finns i dag i flera svenska städer. I takt med att fordonet blir allt mer populärt ökar också antalet olyckor. Enligt Transportstyrelsen skedde över 600 olyckor med elsparkcykel under 2019 och myndigheten har nyligen lämnat över förslag till regeringen på hur säkerheten kan bli bättre.

Nu är en ny aktör på gång till Sverige. Zeus Scooters, verksamma i främst Tyskland, vill etablera sig i både Halmstad och Karlstad.

Varför Halmstad?

– Här finns vackra landskap, stränder och staden är rik på kultur och har bra förutsättningar för att locka turister, säger Ali Khawaja och berättar att företaget har kontakt med ytterligare städer, bland annat Jönköping, Kristianstad och Umeå.

ANNONS

Företagets elsparkcykel är dock inte den typiska tvåhjuliga varianten, utan har två hjul fram och ett hjul bak. Uthyrningen sker via en app.

– Vår tanke är att börja med omkring 100 elsparkcyklar och sedan utöka om intresset är stort och målet är att vara i gång i juni, berättar Ali Khawaja.

Tio hotspots

Shadab Amoor som är trafikmiljöingenjör på kommunen berättar att kommunen har varit involverad i hela processen och i förra veckan skickades en avsiktsförklaring till företaget.

– Vi ville göra ordentlig research och fastställa egna riktlinjer först, innan vi skrev på något, eftersom detta är det första företag av den här typen som vi samarbetat med.

Kommunen har valt ut tio så kallade hotspots där företaget kan ställa upp sina elsparkcyklar för uthyrning, bland annat resecentrum, Stora torg, Lilla torg, Högskolan och Halmstad Arena.

– Antalet hotspots kommer antagligen att utökas i takt med ökad efterfrågan och säsongsanpassningar, till exempel vid turistmålpunkter. Zeus kan dessutom själva kontakta verksamheter om de vill anlägga egna hotspots inne på kvartersmark på olika ställen i kommunen, säger Shadab Amoor.

Hon tillägger att de platser som kommunen har pekat ut inte kommer att vara exklusiva för Zeus kunder, utan kan användas även av andra aktörer som vill etablera sig.

ANNONS

Maxfart på sex kilometer

Utöver hotspotsen har kommunen även tagit fram en karta med gångfartsområden. Genom så kallad geofencing – en digital geografisk zon där uppkopplade fordon kan styras på olika sätt – kan företaget programmera sina elsparkcyklar till en maxhastighet på sex kilometer i timmen i dessa områden.

– Kartan visar också var det råder parkeringsförbud, säger Shadab Amoor och tillägger att insamling av elsparkcyklar som eventuellt lämnas vind för våg är företagets ansvar.

Hur ser kommunen på en så här pass stor etablering av ett företag som hyr ut elsparkcyklar?

– Mikromobilitetstjänster är något som jag tror att vi kommer att se mer och mer av och jag tror inte vi vinner något på att försöka hejda utvecklingen. Vi ser väldigt positivt på att företaget är måna om ett gott samarbete och kontinuerlig kommunikation med kommunen, så att vi snabbt kan lösa de problem som eventuellt kan uppstå, säger Shadab Amoor.

ANNONS