Ny 3D-skrivare ska göra Högskolan vassast i landet

Högskolan i Halmstad satsar vidare på sitt FabLab. Det senaste tillskottet i maskinparken är en 3D-skrivare som det endast finns ett fåtal av i landet.
– Med den här tar vi ett stort kliv mot att vara vassast i Sverige när det kommer till 3D-utrustning, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik på Högskolan i Halmstad.

ANNONS
|

Högskolan i Halmstad satsar vidare för att kunna erbjuda studenterna den senaste tekniken. En hypermodern 3D-skrivare, som det endast finns ett fåtal av i hela landet, för 1,4 miljoner kronor är det senaste tillskottet i FabLabs maskinpark.

– Tekniken går framåt väldigt snabbt och det betyder att vi måste ligga i framkant och hänga med. Vi kan inte undervisa i gårdagens teknik, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik på högskolan i Halmstad.

Miljontals färgnyanser

Den nya 3D-skrivaren har flera fördelar jämfört med sina föregångare – dels kan den skriva ut miljontals olika färgnyanser, dels kan den skriva ut flera detaljer samtidigt som annars krävt flera olika steg. Han använder foppatofflan som exempel.

ANNONS

– Om man skriver ut en digital foppatoffla får skrivaren med alla detaljer direkt. Alltifrån hålen och konstruktionen som håller i bandet vid hälen till färgen på tofflan. Tidigare hade man behövt skapa de olika detaljerna var för sig. Produktutvecklingen går betydligt snabbare med den här tekniken, förklarar han.

Att kunna skapa en nästan helt färdig produkt med endast en maskin kan också ha en påverkan på miljön.

– Det är lite inne nu med att det ska vara lokalproducerat och inte så mycket transporter och då är den här typen av maskiner som gör färdiga detaljer från start väldigt bra. Du behöver inte skicka runt dem till olika platser.

Attraktivt för företag

Det är inte bara lärare och studenter som kan ha glädje av den nya maskinen. Även allmänheten och det regionala näringslivet är välkomna att pröva den nya tekniken.

– Vi har med oss företag i flera av våra forskningsprojekt. De vill komma hit och lära sig det senaste och då blir det ju ännu mer intressant när vi ligger i framkant med tekniken. Det betyder mycket för oss och gör oss mer attraktiva, säger han.

3D-skrivaren har gått varm sedan den kom på plats och Bengt-Göran Rosén ser fram emot att få utforska den ytterligare.

ANNONS

– Vi har tagit fram en massa fina detaljer som finns i labbet idag om man vill kika. Det är viktigt att inspirera andra och visa vad man kan göra. Vi ser verkligen fram emot att lära oss den fulla potentialen av den här tekniken och lära ut det till studenterna, avslutar han.

ANNONS