Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nu startar bygget av Halmstads nya konstnav

Under det kommande året växer Hallands nya konstmuseum fram med hörsal, kafé och öppna ytor vända mot Nissan. På torsdagen togs det första spadtaget för satsningen.

Fram till våren 2019 pågår en omfattande renovering och tillbyggnad av konstmuseet med en prislapp på över 97 miljoner kronor.

– Det ska bli en mer naturlig mötesplats och ett konstnav i Halland. Kulturen och konsten är några av de viktigaste elementen i en demokrati, menar Lovisa Aldrin (L), ordförande i Region Hallands driftnämnd för kultur och skola.

Tanken är att museimiljön, som är granne med Örjansskolan, ska bli mer öppen, vändas mot Nissan och kännas välkomnande för alla. Med en hörsal, kafé med uteservering, modern verkstad och renoverade lokaler hoppas man locka fler besökare.

– Vi hoppas att folk är beredda på att åka hit från hela Halland, säger Gunnel Bengtsson (C), ordförande i länsmuseistiftelsen.

– Vi vill bygga ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet, säger Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämnden.

Som representanter för finansiärerna Halmstads kommun, Region Halland och Stiftelsen Hallands länsmuseer tog Palmkvist, Aldrin och Bengtsson gemensamt det allra första spadtaget på torsdagseftermiddagen.

Våren 2019 är det inflyttning i det ombyggda och tillbyggda museet. Den stora invigningen är planerad till juni samma år.

– Det kommande året blir jättespännande. Vi vill presentera samlingar ur ett mer halländskt perspektiv och hoppas kunna inleda samarbeten med nya aktörer, berättar museichefen Magnus Jensner.

Efter renoveringen kommer museet att uppfylla både internationella säkerhetskrav och höga krav på inomhusklimat. Därmed kan museet låna in fler utställningar och samlingar från andra museer.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!