Malin Johansson från Halmstads cityförening tror att HBK har stor potential att locka folk till centrums gator och torg.
Malin Johansson från Halmstads cityförening tror att HBK har stor potential att locka folk till centrums gator och torg. Bild: Jari Välitalo

Nu ska HBK-spelarna dra folk till city

På lördag arrangeras en särskild HBK-dag i centrum – som en uppladdning inför den allsvenska hemmapremiären. Bland annat finns chans att göra mål på bollklubbens stjärnspelare på Storgatan.

ANNONS
|

På söndag den 2 april är det – kanske som bekant för de flesta – allsvensk premiär för HBK som möter AIK på hemmaplan. Cityföreningen i Halmstad hoppar på tåget och arrangerar på lördagen en dag de kallar för ”HBK på stan”, i samarbete med Halmstads bollklubb.

– Det här blir vårt sätt att lyfta den allsvenska premiären och få med näringslivet på det. Vi ser väldigt fina synergieffekter mellan alla våra idrottslag och det lokala näringslivet, säger Malin Johansson på Halmstads cityförening.

På scen blir det bland annat intervjuer med spelare, tränare och klubbchef. På Storgatan kommer det att finnas fotbollsmål där man kan ta chansen att spela mot HBK-spelare och få autografer. Det blir även musik och tävlingar.

ANNONS

– Det blir också ansiktsmålning för barnen, och föreningen Young Gamers finns på plats i Telenors gamla lokaler. De kommer att erbjuda barnen spel som lockar till rörelse, till exempel Wii, fortsätter Malin Johansson.

Klassas som högriskmatch

Det låter som en dag för barnfamiljer, kommer det att finnas något för andra supportrar också?

– Självklart. Vi har till exempel live-podden Sigges Cirkus med HBK-fokus på O’Learys och ett HBK-quiz på Fox and Anchor. Även intervjuerna på scen lockar nog en äldre publik.

När storklubbarna kommer på besök brukar matcherna per automatik klassas som högriskmatcher. Så även nu på söndag mot AIK. Men på förhand förväntas inte något stök, enligt supporterpolis HP-sporten har varit i kontakt med.

LÄS OCKSÅ: Storpublik på premiären – klassas som högriskmatch: ”Målar inte fan på väggen”

”Betyder enormt mycket”

Inte heller Malin Johansson är särskilt bekymrad för eventuellt stök på stan inför cityföreningens evenemang på lördag.

– Dels pågår vårt evenemang en dag före matchen, och bara fram till 15. Dels har vi tät kontakt med både polisen och HBK, och har inte fått några indikationer på att det kommer att bli problem. Vi räknar med en härlig dag fylld av aktiviteter i fotbollens tecken och en massa glada HBK-supportar i city.

ANNONS

Även från HBK-håll är man positivt inställd till dagen som anordnas i centrum:

– Det är jätteviktigt för vår del att komma ut och visa upp oss och träffa folk. Det är det alltid, även om det är extra kul nu i och med den allsvenska premiären, säger Peter Åberg, föreningsadministratör för HBK.

Vad tror du att ett lag i allsvenskan betyder för näringslivet?

– Enormt mycket. Inte minst med tanke på alla supportrar från annat håll som reser hit, det är väldigt positivt för hotell och krogar och för näringslivet i stort.

ANNONS