Nu pissar Laxen åter i Nissan

Efter sju års torka flödar åter vattnet i konstverket Laxen går upp. Numera är det Nissan som försörjer skulpturen med vatten.
– Därmed sparar vi på Halmstads viktigaste livsmedel, påpekade Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, i sitt invigningstal.

ANNONS
|

Rent dricksvatten motsvarande 30–40 hushålls årsförbrukning sprutades varje år rakt ut i Nissan innan fontänen på Halmstadkonstnären Walter Bengtssons skapelse stängdes år 2014.

Det berättade Jonas Bergman när han under fredagseftermiddagen höll i återinvigningen av skulpturen i Picassoparken som i folkmun kallas Tre piss i Nissan.

Nu är konstverket inte längre kopplat till dricksvattenledningen. I höstas fick Laholmsbuktens va och Oscar Hansson vvs i uppdrag att restaurera och återställa verket på ett miljövänligt sätt.

LÄS MER:”Laxen går upp” får liv på nytt – med hjälp av vatten från Nissan

Numera är det Nissan som försörjer fontänen med vatten. Och – efter visst strul med luft i systemet som ledde till dålig fjutt på strålarna – kunde den lilla skara som tagit sig till invigningen åter njuta av en livfull fontän.

ANNONS

Under invigningen framförde Per Thornberg sitt verk ”Salmon rising” på saxofon, ackompanjerad av Michael Edlund på trummor. Och trots att solen sken från en klarblå himmel fick duon stå ut med en hel del väta eftersom vindbyarna tog tag i Laxens strålar och lät dem dansa åt ett helt annat håll än just rakt ut i Nissan.

Fakta: Laxen går upp

Ett konstverk av Walter Bengtsson (1927–1998), skulptör, målare och grafiker.

Skulpturens tre laxar sprutar vatten genom sina stjärtfenor och har därför i folkmun kallats tre piss i Nissan.

När den placerades i Halmstad väckte den en diskussion om man verkligen får framställa Hallands landskapsdjur hur som helst. En mer realistisk avbildning efterfrågades men konstnären var inte intresserad av att avbilda verkligheten.

Lions klubb beställde skulpturen som sedan skänktes till Halmstads kommun.

Källa: Halmstads kommun

ANNONS