Sofia Karlborg är bevakningschef för Livräddarna på Tylösand.
Sofia Karlborg är bevakningschef för Livräddarna på Tylösand. Bild: Jari Välitalo

Nu kan årets besöksrekord på Tylösand slås

Högsommarvärme över hela helgen kan innebära att förra veckans besöksrekord på Tylösand slås även om det råder en pandemi, det tror Sofia Karlborg som är bevakningschef vid Livräddarna på Tylösand.

ANNONS
LocationTylösand||

Väderprognosen visar 30 grader varmt och strålande sol över Halmstad. Perfekt väder för en dag på stranden kan många tycka.

Förra lördagen samlades 35 000 personer på Tylösand vilket är siffran för årets besöksrekord. En siffra som bevakningschef Sofia Karlborg tror kan bli slagen under lördagen.

– Jag har på känn att vi att vi slår det rekordet idag eftersom det ser ut att vara varmt under en lång tid nu, säger hon.

Vid 10-tiden på lördagsförmiddagen hade Livräddarna räknat till omkring 2 800 besökare på stranden, men det tror man bara är början.

LIVE: Så ser det ut på Tylösand just nu

ANNONS
Överblicksbild från HP:s webbkamera vid Tylösand ca klockan 14.
Överblicksbild från HP:s webbkamera vid Tylösand ca klockan 14.

Rekordet är 50 000 besökare

Det totala besöksrekordet är daterat till sommaren 2018 som slog rekord i både det ena och det andra. Då räknade man 50 000 besökare på den långa stranden.

Hur gör ni när ni räknar besökarna?

– Vi kör uppskattningsmetoden. Det vi brukar göra är att räkna personerna i en viss klunga och sen räkna hur många liknande stora klungor det finns på stranden. Sen finns det alltid mer folk på stranden än vad man tror eftersom folk gömmer sig i sanddynorna, så det får man lägga på sen, förklarar Sofia Karlborg.

Trots mycket folk på stranden upplever Livräddarna att besökarna generellt är bra på att hålla avstånd till varandra.

– Ofta när man går till stranden går man dit med ett sällskap och sitter i det sällskapet. Däremellan kanske man inte håller avstånd men generellt så har man ett avstånd till de andra grupperna intill.

På stranden finns det vissa platser där det samlas mer folk än på andra. Sofia Karlborg tar upp den biten av stranden precis nedanför Hotel Tylösand som ett exempel på var många människor samlas. Även vid campingen vid Tylebäck är det lätt att många samlas på ett ställe.

– Men vi har en lång strand så det finns långa sträckor där det inte finns så mycket folk.

ANNONS

LÄS MER:Fler fall av corona i Halland – smittskyddet varnar för trånga stränder

Individens ansvar att hålla avstånd

Livräddarnas uppdrag är att bevaka stranden och vattnet. Även om de räknar antalet besökare har de inte i uppgift att se till att de inte sitter för tätt eller att det är för många på en plats.

– Vi är inga ordningsvakter på stranden, vårt uppdrag är att bevaka så ingen far illa. Att hålla avstånd är varje individs ansvar.

Blir ert arbete svårare av att det är mycket folk och trångt på stranden?

– Det blir det eftersom det blir svårare att ta sig fram med våra räddningsfordon. Det kan definitivt ta lite längre tid.

LÄS MER:Badsugen? Så varmt är det i vattnet i dag – hela listan med badtemperaturerna i Halland

LÄS MER:Hallandstrafiken är beredd med extrabussar i helgen

ANNONS