Nu inleds ”Operation toalett”

Sofiebergsskolan tar krafttag för att ingen elev ska behöva ”hålla sig” hela dagen på grund av ofräscha toaletter.

ANNONS
|

Snuskiga toaletter som gör att man undviker dem hela dagen– det är vardagen för många skolelever. Men nu inleder Sofiebergsskolan ett projekt för att skolbarnen där ska få en trevligare toalettmiljö.

– Situationen med ofräscha skoltoaletter är inte unik för Sofiebergsskolan. På många skolor går eleverna inte på toaletterna i annat än nödfall, eftersom man upplever att de inte är okej, säger rektor Helena Hyttfors Jonsson.

På Sofiebergsskolan har man försökt ta reda på vad det är som eleverna upplever som obehagligt med toaletterna.

– Då har det framkommit att det har synts dåligt om toaletten varit ledig eller upptagen, så att andra kommit och ryckt i dörren när någon varit där inne.

ANNONS

– Eleverna säger också att papperskorgarna är dåligt uppsatta och att det ibland är blött på golvet, och även om det rör sig om vatten som stänkts från handfatet så tänker man ju att det kan vara kiss eftersom det är på ett toalettgolv, säger hon.

Nu får toaletterna nya låsanordningar och ny upphängning för papperskorgarna, och toaletternautrustas med lathundar som ger instruktioner på hur toaletterna ska användas och i vilket skick de börlämnas efter avslutat besök.

Rektorn har tillsammans med en annan ur personalen gått omkring i klassrummen i läkarrockar och pratat om toaletthygien.

– Eleverna säger själva att det är otroligt skönt att vi lyfter de här frågorna och pratar om något som upplevts som obehagligt. Det är också viktigt för elevernas studiero att kunna göra sina toalettbesök under skoldagen.

I Sofiebergsskolans huvudentré finns det en jättestor skiss på en toalett som en fritidspedagog har ritat. Fram till sportlovet kommer eleverna hjälpas åt att förgylla skissen med guldstjärnor, och lyckas eleverna med det så kommer de att belönas på något sätt.

– Vi har pratat med varje klass om hur de vill fira när projektet är avslutat. Problemet med toaletterna är något som barnen uppmärksammat oss på, och det är i allas intresse att man tar till sig av hur barnen själva upplever sin skolmiljö, säger Helena Hyttfors Jonsson.

ANNONS

SR P4 Halland var först med att skriva om ”Operation toalett”.

ANNONS