Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Nu har seglarfesten blåst igång

Vädergudarna surade rejält under fredagen, men färgsprakande fartyg, härlig matdoft och massor av musik lockade ändå fram feststämningen. Nu är Tall Ships Races igång!

Frågan är om inte nyblivna Halmstadbon Eva Magnusson sammanfattade inledningen av Tall Ships Races bäst:

– Det är så mycket snack om vädret, men det är ju bara att klä på sig. Här finns verkligen mycket att titta och smaka på.

Själv hade hon tagit med sig sin son Martin, svärdottern Sanna och barnbarnet Alfred på en rejäl rundtur i hamnområdet.

– Vi har varit ombord på flera av fartygen och det är väldigt roligt att känna skillnaden i kultur. Besättningen på det omanska fartyget var otroligt vänlig och på det brasilianska skeppet var det rena karnevalsstämningen, berättar Sanna Appelgren.

De 50-tal fartyg som nu finns på plats i Halmstad är förstås huvudpersoner i festligheterna och flertalet av dem har så kallat "open ship", vilket innebär att allmänheten är välkommen ombord.

Tre av dem, holländska Morgenster och de Gallant samt polska Kapitan Borchardt erbjuder också tre timmar långa seglatser på Kattegatt.

– Det rekommenderas varmt, säger Anki Johansson, som besöker Halmstad med sin familj från Jönköping.

Familjen har just varit ute med Morgenster och mättar nu magarna med var sin langos från en av de många matvagnarna längs kajen. 

– Vi var rädda att det skulle gunga mycket, men det var ingen fara, säger maken Alf-Erik.

Längst ut i hamnen hörs smäktande tangotoner och det visar sig att Halmstadföreningen Tango Experminental tagit tillfället i akt att hålla en liten tangoskola ombord på det stora brasilianska skeppet Cisne Branco.

– Tango är inte lika stort i Brasilien som i Argentina, men det är kul att prova, konstaterar Orlando Junior, en av besättningsmännen.

Tangoläraren Cecilia Carlson passar på att hälsa att alla är välkomna på prova på-tango i Kajskjutet på lördagskvällen.

Startskottet för seglarfesten gick officiellt klockan kvart över tre på fredagen, efter att det bjudits på flyguppvisning med Jas 39 Gripen. Kommunfullmäktiges ordförande, Johan Rydén (M), fick äran att förklara Tall Ships Races 2017 för öppnat. 

Även Sigurd Dale, ordförande för den organisation som står bakom hela Tall Ships Races, invigningstalade och påminde om arrangemangets uppgift i att skapa gemenskap mellan länder.

Invigningsceremonin inramades av stämningsfulla sång- och dansnummer av den lokala musik- och dansgruppen Dramalogen. 

Under hela eftermiddagen bjöds också på ett omfattande och varierande program från de olika scener som byggts upp längs kajen. 

På River Stage värmde exempelvis hemmasonen Peter Wahlbeck och skånske rapparen Simon Gärdenfors upp besökarna med en stå upp-show med humor av det lite råare slaget.

I Stationsparken, som under helgen kallas "Jolly Park", bjöds på såväl barnteater som danstävlingar med hip hop-dansare från hela landet. 

På kvällen höjdes pulsen ytterligare och scenerna intogs av bland andra danska rockbandet D-A-D, lokala glitterpopartisten Hampus Carlsson, soulsångaren Erik Gadd och hårdrocksikonerna Europe.

Självklart hade det varit ännu härligare om allt detta fått ske i strålande solsken, men det småtrista vädret hade i alla fall en fördel:

– Vi har haft det väldigt lugnt, berättar Tobias Hofvander, uppdragsledare för Röda Korsets frivilligteam.

– Hade det varit fint väder så hade det både varit mer folk och mer alkoholintag och då hade vi också haft mer skador, konstaterar han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här