Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nu börjar arbetet med att stensätta Storgatan

På onsdagen börjar återuppbyggnaden av Storgatan. Lasten med kinesisk gatsten har anlänt. 15 juni ska allt vara klart.

Grusgatan i centrum ska vara ett minne blott redan vid midsommar. Men det kommer att ta lite tid innan allt nytt kommit på plats.

Trädplanteringarna kommer till exempel att vänta till i höst, när det är som mest idealiskt att utföra planteringen.

– Stensättningen påbörjar på onsdag morgon. Vi kommer att behöva ungefär två veckor på oss per kvarter. Vi börjar i norra änden av gatan och ska vara klara i tid till den 15 juni, förklarar projektledaren Christer Johansson.

Sedan förslaget blev känt, och ivrigt debatterat bland annat i sociala medier, har mycket av energin lagts på att ha åsikter om uteserveringarna. Planen för Storgatan innebär att de näringsidkare som får tillstånd att ha uteservering får ta ungefär 3,4 meter ut från husfasaden i anspråk.

Utanför den ytan är det tänkt att få plats med sittbänkar, planteringar och cykelställ. Allt med sikte på att en remsa i mitten alltid ska vara fri för utryckningsfordon. Men naturligtvis också för alla flanörer.

– Sett i efterhand och i förhållande till hur vårt förslag togs emot kan man i alla fall säga att det bär det positiva med sig att det skapade ett stort engagemang för utformningen av centrum, säger Lars Püss (M) ordförande för teknik och fritidsnämnden.

Engagemanget för att rädda korvgubben Rajko Stankovics försäljningsplats i centrum ledde till att de ansvariga tänkte om. Och med facit i hand har det också visat sig att fler än tidigare har ansökt om att få bedriva tillfällig försäljning i city. Rajko kommer att få sällskap i alla möjliga gathörn i sommar.

– Den nya utformningen av Storgatan ger mer yta, totalt sett, än tidigare för uteserveringar. Framför allt gör det att nya aktörer kan ha uteservering, säger Ann Andersson, som är verksamhetsutvecklare, offentlig miljö.

Samtidigt som den totala ytan för serveringar ökas innebär förslaget också att enskilda näringsidkare får påtagligt mindre yta, när de inte längre kan använda sig av yta i mitten av gångstråket.

Den enhetliga utformningen, med serveringar längs husfasaderna, bryts bara på en plats, utanför O'Learys, som har verksamhet på andra våningen och där större delen av företagets fasad utgörs av entrén. Företaget får tillstånd i sommar att ha en servering som placeras delvis på den ”egna ytan” och delvis på den gemensamma ytan.

Hela utformningen av Storgatan ska revideras i samråd med byggnadsnämnden och ett nytt förslag ska vara klart till nästa sommar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!