Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Nu ökar trycket på resor igen – direktflyg till Kreta en nyhet

Nu börjar Halmstadborna vilja åka utomlands igen. Och sommaren 2022 kan alla ressugna se fram emot direktcharter från Halmstad till Kreta.

– Det lossnar nu, det gör det!

Ingela Svensson, säljchef på Ticket i Halmstad, låter segerviss. Halmstadborna tycks ligga i startgroparna för att ge sig ut i världen igen. Sedan tre veckor ungefär har inte bara förfrågningar utan även bokningar hos Ticket börjat ramla in. Störst är intresset för höst- och vinterresor till Kanarieöarna, Thailand och Karibien. Men många vill ge sig iväg redan i sommar.

– Då är det främst Medelhavet som lockar. Så brukar det se ut, men det som skiljer sig från vanliga år är att det i år är en viss förskjutning mot sensommaren. Då tror många att de har hunnit att bli vaccinerade, säger Ingela Svensson.

Nästa sommar bokas jättebra redan nu. Det är tidigare än vanligt.

En annan skillnad mot tidigare år är att många Halmstadbor redan nu börjar planera vart de ska resa sommaren 2022.

– Nästa sommar bokas jättebra redan nu. Det är tidigare än vanligt. Många tycks vilja säkra sig en plats i god tid, säger Ingela Svensson.

Kreta direkt från och med nästa sommar

Sommaren 2022 finns också en stor nyhet för alla som gillar direktcharter från Halmstad till Medelhavet. Nytt möjligt resmål från Halmstad City Airport blir då Kreta. Arrangör är TUI och första avgång är planerad till söndag 21 augusti 2022.

Den här sommarens direktcharter från Halmstad är dock tänkt att gå till Turkiet med start söndag 31 juli. Men om årets sommarresor blir av återstår att se.

– Det är inte säkert. Det är TUI som bestämmer det och det beror på hur många som bokar. Förra årets Turkietresor ställdes ju in och svenska utrikesdepartementet avråder i nuläget fortsatt från icke-nödvändiga resor utanför EU, så än så länge är det osäkert hur det blir, säger Anette Holmgren, affärsutvecklare på Halmstad City Airport, som tror mer på höstens planerade charterresor från Halmstad till Gran Canaria.

– Då tror vi mer säkert att det kommer att fungera, för då har nog vaccineringen kommit längre.

Nedgång på 96 procent på grund av pandemin

Att reslusten mycket hänger ihop med hur långt vaccineringen har kommit har även Halmstadbaserade resebyrån Sydamerikaexperten märkt av.

– Våra resenärer är ofta lite äldre och flera som har hört av sig de senaste veckorna har sagt att de nu har fått sin första spruta och därför börjar titta efter resor igen, säger vd Björn Larsson.

En välkommen förändring eftersom det senaste årets pandemi har lett till en 96-procentig nedgång i omsättning för företaget.

– En vanlig vintermånad brukar vi normalt ha runt 100 sålda paketresor. Men under hela perioden från mars förra året till nu har vi bara sålt totalt fyra paket ...

Att förfrågningarna nu ökar har ännu inte lett till fler bokningar men Björn Larsson är optimistisk om framtiden.

– När det väl lossnar tror jag att det kommer bli en väldig rush.

”Man vill inte åka så långt”

Han får medhåll av Anette Wephton, ägare till likaså Halmstadbaserade resebyrån Golf Joy Travel, som också har märkt en uppgång i förfrågningar de senaste veckorna.

– Det är framför allt till hösten som folk vill resa, inget i sommar, och de är mer intresserade av att åka till Mallorca och Kanarieöarna än till Florida. Man vill inte åka så långt och många frågar också efter möjlighet till självhushållning.

Även om förfrågningarna nu ökar verkar många, enligt Anette Wepthon, avvakta med att boka tills myndigheterna ger klartecken för utlandsresor.

– Många väntar också på att det ska bli klart med någon form av vaccinpass. Så fort som det är klart tror jag att vi får en ketchupeffekt av bokningar, säger hon.

Än så länge verkar priset på semesterresor, oavsett sort och resmål, vara ganska oförändrat. Det är varken högre eller lägre än normalt trots tidigare totalstopp och nu förväntad köprush.

Läs mer:

Flygplatsen hoppas på resor till Gran Canaria

Vändningen – inga Gran Canaria-resor från Halmstad

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här