Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nour Attaya kämpar för ett samhälle utan klyftor

23-åriga Nour Attaya hittade hem när hon flydde till Halmstad och lärde känna jämnåriga med vänsteridéer. Nu har hon valts in i Ung Vänsters förbundsstyrelse.

Det ”känns stort” säger hon. Så vi börjar med en stor fråga:

Hur ser samhället ut som du drömmer om att leva i?

– Jag drömmer inte. Jag kämpar för att leva i ett samhälle som är jämlikt, där vi inte har samhällsklyftor med jätterika och jättefattiga. Ett feministiskt samhälle där vi bryr oss om varandra, med trygga anställningar och välfärd för alla, säger Nour Attaya.

Tror du att det kommer att ske under din livstid?

– Nej. Det är en kamp som folk ger vidare till varandra. Men vi har gjort stora framsteg, till exempel i det feministiska tänkandet. Sedan tror jag att det finns mycket som kan förvärras, med arbetsrätten som aktuellt exempel.

Brinner för migration

Mellan 3 och 6 januari höll Ung vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund, sin kongress, den 49:e utgåvan och första digitala. Till förbundsstyrelsen valdes Nour Attaya, som tidigare varit ordförande för Ung Vänster i Halmstad.

Där vill hon driva de två frågor hon brinner för mest: migration och att bekämpa ekonomiska klyftor.

– Jag är själv en migrant, eller en invandrare som de säger. Internationella frågor och befrielserörelser är jättespännande tycker jag, säger Nour Attaya som kom till Sverige som 17-åring efter att med sin familj ha flytt från Libyen över Medelhavet via Italien.

”När folk frågar var jag kommer från säger jag Halmstad”, säger Nour Attaya som kom till Sverige som 17-åring. Numera bor och studerar hon i Göteborg, men känner sig fortfarande mest hemma i staden vid Nissan. Bild: Johan Persson
”När folk frågar var jag kommer från säger jag Halmstad”, säger Nour Attaya som kom till Sverige som 17-åring. Numera bor och studerar hon i Göteborg, men känner sig fortfarande mest hemma i staden vid Nissan. Bild: Johan Persson

Kärlek till Halmstad

Familjen slog sig ned i Halmstad, och står nu mitt uppe i en flytt till Genevad. Samtidigt har universitetsstudierna i statsvetenskap fört Nour till Göteborg.

– Jag har min lägenhet där, men är mer i Halmstad. Mina vänner och föräldrar bor här och jag har aldrig sett en lika fin stad som Halmstad. Det beror nog mycket på att det är den första staden som välkomnade mig efter min hemska resa.

Jag har aldrig sett en lika fin stad som Halmstad. Det (...) är den första staden som välkomnade mig efter min hemska resa.

– Jag har alltid, sedan jag var yngre, haft de här idéerna om feminism och jämlikhet. Det fanns inget sånt där jag bodde. När vi flyttade hit hittade jag Ung Vänster som passade bra med hur jag tänkte.

Nour Attaya gick med i Ung Vänster 2017 och blev snart ordförande för klubben i Halmstad. Nu sitter hon i styrelsen i distriktet Göteborg och Bohuslän och är nyvald ledamot i Ung Vänsters förbundsstyrelse. Bild: Johan Persson
Nour Attaya gick med i Ung Vänster 2017 och blev snart ordförande för klubben i Halmstad. Nu sitter hon i styrelsen i distriktet Göteborg och Bohuslän och är nyvald ledamot i Ung Vänsters förbundsstyrelse. Bild: Johan Persson

Vill bli diplomat

För tre år sedan intervjuade HP Nour Attaya på internationella kvinnodagen 8 mars. Då drömde hon om att bli politiker eller diplomat. Nu vet hon vad som lockar mest.

– Jag är färdig statsvetare om två terminer. Då vill jag jobba lite och söka in på diplomatutbildningen. Jag siktar inte på att bli riksdagspolitiker. Ung Vänster är inte minipolitiker som förbereder någon att sitta i riksdagen, utan ett förbund fullt av aktivister, socialister och feminister.

Lite om: Nour Attaya

Ålder: 23 år, fyller 24 om några dagar.

Familj: Mamma som är förskollärare, pappa som äger företag i bröllopsbranschen och en lillebror.

Bor: Lägenhet i Angered i Göteborg.

Gör: Läser statsvetenskap på Göteborgs universitet. Nyinvald i förbundsstyrelsen för Ung vänster.

Vill: Utplåna ekonomiska klyftor och göra diplomatkarriär. ”Jag brinner för internationella frågor. Därför vill jag bli diplomat och representera landet.”

LÄS MER: Nour Attaya har fullt upp som feminist

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!