Norre port fick finbesök när Västkustrallyt kom till stan

Västkustrallyt lockar många olika bilentusiaster. 213 bilar deltog när det i år kördes i Halmstad.

ANNONS
|

Sjätte juni är inte bara Sveriges nationaldag, det är även datumet för Motorhistoriska dagen. Föreningen Hallands Fordonsveteraner firar varje år detta genom att arrangera Västkustrallyt. Förra året kördes det i Falkenberg. I går var det Halmstads tur.

– Det här är vårt stora evenemang under året. Det gäller ju att visa upp vårt rullande kulturarv, säger rallygeneral Sterner Josefsson från Hallands Fordonsveteraner.

I rollen som organisatör har han inte tid att själv köra.

– Det hade varit roligare att köra, men någon måste göra det här. Det är en ideell förening så någon får offra sig, säger han, men tillägger att det inte är helt fel att se på heller.

ANNONS

– Det är en sådan glädje att se de här bilarna ute på vägarna. Våren kommer och bilen rullar.

Wapnö Gård var start och mål för rallyt. Där emellan gick rundan i centrala Halmstad, bland annat genom Norre port. Grusparkeringen utanför Kajskjulet var ett av flera delstopp för bilarna. Där mötte HP en grå och välputsad 70-åring.

– Det är en DeSoto Special de Luxe från 1947, säger föraren Sven Bång.

Han berättar att han lånat bilen från sitt jobb, Stena och att den en gång i tiden tillhörde Stenas före detta chef, Gotthard Nilsson. Det är fjärde gången Sven kör Väskustrallyt.

– Man kör för att få uppmärksamhet, visa upp bilarna och träffa likasinnade. Allt från sjuksköterskor till direktörer deltar, här är alla är jämlika, säger han.

Västkustrallyt körs i Halmstad även nästa år. Därefter är det Laholms tur.

ANNONS