Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nisvet Suljic var en rubrikernas man under tidigt 2010-tal. I dag lever han ett liv utan uppmärksamheten – på Malta. Bild: HP arkiv/privat. Montage: Jonna Nilsson.
Nisvet Suljic var en rubrikernas man under tidigt 2010-tal. I dag lever han ett liv utan uppmärksamheten – på Malta. Bild: HP arkiv/privat. Montage: Jonna Nilsson.

Nisvet Suljic om åren som kung på Facebook: ”En sjuk tid”

”Ni hade inte Facebook på riktigt om ni inte minns Nisvet Suljic”, lyder ett twitterinlägg från förra året med över 2 000 likes.
2013 hade Nisvet över 70 000 följare på nätet och mottogs bland ungdomar som en popstjärna.
I dag lever en av Halmstads allra första influencers en mer blygsam tillvaro – på Malta.

De flesta som hängde på Facebook under tidigt 2010-tal såg nog Nisvet Suljics namn och karakteristiska stil flimra förbi i flödet någon gång.

– Den tiden var ganska sjuk, jag förstod nog då inte riktigt vad som hände. Folk började betrakta mig som något annat än den vanliga kille jag var. Jag jobbade på Furulundsskolan efter studenten och eleverna visste vem jag var – jag blev till och med igenkänd i andra städer, säger Nisvet Suljic.

Redan sommaren 2012 fick han sin första intervju med HP. Då hade han nästan 20 000 följare på Facebook och många läsare på sin blogg. Allt började med att han fick uppmärksamhet på nätet efter en modelltävling i Tv3.

– Jag tyckte det var kul med Facebook jag fastnade för det när jag märkte att jag kunde nå ut till folk. Tipset om att skaffa blogg fick jag av en kompis och jag var skeptisk först men det gick bra också.

Mycket av innehållet på Nisvet Suljics blogg handlade till en början om mode. Bild: Privat
Mycket av innehållet på Nisvet Suljics blogg handlade till en början om mode. Bild: Privat

”Många killar gillade inte – men det var nog svartsjuka”

I början var mycket kopplat till mode och Nisvets klädstil. Det fortsatte med tankar om kärlek och livet och han växte i rekordfart.

LÄS MER: Många följer Nisvet på nätet

– Jag lade upp positiva inlägg och vände mig mycket till tjejer. Det var bilder på mig tagna av en fotograf, inlägg som folk kunde relatera till eller kärleksinlägg. Många killar gillade inte det – men det tror jag var svartsjuka. Det klart man ville skriva till tjejerna, skrattar Nisvet.

När hajpen var som störst, vid 2013-2014, hade Nisvet 70 000 följare på sin Facebook och kunde få 20 000 likes på vissa inlägg. Då var han 20 år gammal.

– Nackdelen var att jag var så ung, jag tog det för givet och tog det inte på så stort allvar. Men det var ändå en speciell känsla att kunna nå ut till så många från min dator.

Behandlades som popstjärna bland ungdomar

Nisvet minns speciellt när han bokades som kändisgäst när Tånga Fritidsgård i Falkenberg invigdes 2013. ”Tjejerna tjöt av lycka och mobiltelefonerna flög upp i luften”, skrev Hallands Nyheter.

Nisvet Suljic mottogs som en popidol under ett besök på en fritidsgård i Falkenberg 2013. Bild: Daniel Molund
Nisvet Suljic mottogs som en popidol under ett besök på en fritidsgård i Falkenberg 2013. Bild: Daniel Molund

– De behandlade mig som en popstjärna! Ungdomar som filmade och skrek. Haha, det var bara roligt.

Saknar du uppmärksamheten i dag?

– Faktiskt inte. Jag fyller 28 snart och jag har växt i från det. Man kan inte vara flickidol när man är 28, skrattar han.

Dödshot klottrades på husfasaden: ”Då var jag orolig”

Men uppmärksamheten Nisvet fick på internet hade också sina nackdelar. Han avfärdar det mesta av hatet han fick då som avundsjuka men vissa saker satte spår.

– När jag fortfarande bodde hemma hos mamma hade några en dag klottrat ”dö Nisvet” på husfasaden. HFAB tvättade bort det men dagen efter hade de klottrat det igen, då på min dörr, säger Nisvet och fortsätter:

– Det var inte kul för familjen. Då var jag orolig.

Erkännandet om tävlingarna: ”Enda dumma jag gjorde”

En annan sak som gjorde Nisvet känd på Facebook var alla tävlingar han arrangerade. Han lovade att lotta ut mobiltelefoner och datorer till dem som spred hans inlägg.

Inläggen fick stor spridning men samtidigt tvivlade många på om tävlingarna var på riktigt.

Var tävlingarna fejk? Det borde du väl kunna avslöja så här många år efteråt.

– I början hade jag småtävlingar som var sponsrade av företag. Men de med mobiler och skit – de var inte riktiga. Jag var 19, ville ha exponering och tänkte att ingen förlorar något på det, säger han och fortsätter:

– I efterhand kan jag såklart känna att det var moraliskt fel, men det var det enda dåliga jag gjorde och jag kan ändå skratta åt det i dag.

Nisvet Suljic i dag – jobbar från datorn på Malta. Bild: Privat
Nisvet Suljic i dag – jobbar från datorn på Malta. Bild: Privat

Lever fortfarande på Facebook – från Malta

2014 sålde Nisvet sin egen Facebooksida med runt 70 000 följare. Intresset och engagemanget hade gått ner lite men sidan var fortfarande stor.

– Det var ett rätt snabbt beslut. Jag tyckte det skulle bli skönt att inte visa upp mig mer.

Men arbetet med sociala medier släppte han inte. Sedan dess har Nisvet byggt upp upp andra, mer anonyma Facebooksidor som driver så mycket trafik till hans egna hemsidor att han har kunnat leva på det i flera år.

– Jag driver åtta sidor, den största har 100 000 följare. Jag lägger upp allt från roliga grejer till tips och nyheter. Sådant som lockar engagemang och gör att folk klickar.

I våras flyttade också 27-åringen från Halmstad till Malta, där han träffat en maltesisk flickvän och ett jobb på ett spelbolag.

Hur är din relation till sociala medier i dag?

– Jag har ju märkt hur beroendeframkallande det är och sett hur folk gör allt möjligt för views och likes. Jag har lärt mig genom åren att inte värdera mig genom folks gillamarkeringar, jag är mer bekväm i mig själv i dag. Får jag tio likes på en bild jag lägger upp så skiter jag i det – jag tycker jag är snygg ändå, skrattar Nisvet Suljic.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!