Nio nya coronafall bekräftades på fredagen, alla har koppling till tidigare kända fall eller till vistelse i riskområden.
Nio nya coronafall bekräftades på fredagen, alla har koppling till tidigare kända fall eller till vistelse i riskområden. Bild: Annika Karlbom

Nio nya coronafall – sammanlagt 40 i Halland

Sammanlagt 40 personer har fått coronosmitta bekräftad i Halland. Nio nya provsvar blev klara på fredagen. Ingen är allvarligt sjuk, alla är i hemkarantän.

ANNONS
|

Under fredagen konstaterades nio nya coronafall, det innebär att det nu finns 40 konstaterade fall i Halland. De nya bekräftade fallen är bland annat resultatet av den omfattande provtagningen på sjukhuspersonal i Varberg.

Alla bekräftade fall har hittills milda eller måttliga symptom och är i hemkarantän. Alla kan dessutom kopplas till resor i riskområdet eller till att de smittats via kontakt med tidigare kända fall.

Läs också: Provtagning endast på svåra sjukdomsfall

Utvecklingen gör att trycket på Region Hallands informationskanaler är högt. Därför öppnar man på måndag ett nytt hjälpnummer för coronafrågor. Pensionerade sjuksköterskor erbjuds att bemanna telefonerna.

ANNONS

Bemannas dagtid

Redan under fredagen fick Region Halland napp från ett par intresserade som var beredda att rycka in. Tanken är att informationsnumret ska vara bemannat av två sjuksköterskor under dagtid mellan måndag och fredag.

– Vi hoppas på att fler kommer att höra av sig, säger Madeleine Gustavsson, utvecklingsstrateg inom närsjukvården, till Radio Halland.

Oklart hur många som behövs

Hon vet ännu inte hur många personer det behövs för att bemanna det nya hjälpnumret, som är tänkt att möta informationsbehovet kring coronaviruset.

– Det är svårt att säga, vi vet ju inte hur länge vi behöver hålla den här linjen öppen. Om det blir lång tid kan vi behöv många personer.

ANNONS