Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nio meter högt klättertorn väcker frågor om säkerhet

Det nio meter höga klättertornet som ska sättas upp på den nya lekplatsen i Norre katts park har fått folk att ifrågasätta säkerheten. Men Maria Johansson, landskapsarkitekt, ger lugnande besked.
– Det är tuffa säkerhetskrav kring dessa lekredskap, säger hon.

Som HP berättat är det nu dags att påbörja arbetet med att sätta upp en ny lekplats i Norre katts park som ska få djungeltema. Det som sticker ut mest är ett nio meter högt klättertorn.

LÄS MER: Nya lekplatsen får nio meter högt klättertorn

På HP:s Facebooksida har reaktionerna varit både positiva och negativa. I den sistnämnda kategorin handlar det om en rädsla över att utrustningen inte är tillräckligt säker och att det därmed finns risk att olyckor sker.

”Kan inte krypa ut hur som helst”

Men både Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare, och Maria Johansson, landskapsarkitekt, ger lugnande besked.

– Vi använder oss av godkänd utrustning som man inte kan krypa ut ur hur som helst. Den leverantör som vi anlitat är stor på marknaden och van vid att jobba med den här typen av lekredskap. Jag känner mig trygg, säger Sofia Warpman.

Maria Johansson tillägger att systemet är slutet och att man därmed inte kan falla ut från hög höjd.

– Allt är stängt med antingen nät eller genomskinliga glasskärmar med djungelmotiv på. Den högsta toppen som barnen kan åka ner från är rutschkanan som är drygt sex meter upp. Och det är en tubrutsch så det går inte att falla ur, säger hon.

Går inte att klättra upp utvändigt

Tornet är dessutom konstruerat så att riktigt små barn bara kan använda den nedre delen.

– De kommer inte att kunna ta sig upp i den övre delen och det är därför det också finns en mindre rutschkana för de små barnen. Den är också tillgänglighetsanpassad så att även barn med funktionsvariationer kan använda den, säger Maria Johansson.

Hon berättar vidare att det inte går att klättra upp till toppen av tornet utvändigt, och att insidan är konstruerat på ett sådant sätt att det inte går att falla handlöst flera meter. Det finns dessutom mjuka fallskydd inne i tornet.

Inte större risker här

Ingen kan såklart ge några garantier, men Maria Johansson menar att risken för skador inte är större här än på någon annan av kommunens lekplatser.

– Visst kan det alltid hända olyckor men risken är inte större för att det här tornet är högre. Men vi har inte haft något liknande tidigare så det kommer säkert att upplevas som mer pirr i magen att åka rutschkana från sex meter, säger hon och tillägger:

– Att bygga sådan här lekutrustning är en ren vetenskap och säkerhetskraven är tuffa. Det är väldigt noga när det gäller risker och säkerhet och det är ju byggt för att barnen ska kunna leka där.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här