Nio grova bokföringsbrott av assistansdirektör

Hovrätten fäller VD:n för Charkas assistans för nio grova bokföringsbrott och ett av normalgraden. Trots att rätten friar 45-åringen för grovt bidragsbrott lämnas fängelsestraffet oförändrat.

ANNONS
|

Assistansdirektören överklagade sin dom i tingsrätten där han dömdes för grovt bokföringsbrott och grovt bidragsbrott till ett år och fyra månaders fängelsestraff. Ett straff mannen i princip redan avtjänat eftersom han satt häktad i nästan ett års tid. I tingsrätten friades mannen på 18 åtalspunkter. Åklagaren hade yrkat på skärpta straff och längre näringsförbud för mannen.

Mannen döms bland annat för att ha plockat ut närmare 27 miljoner kronor ur bolaget, till sig själv, utan att det har bokförts rätt. Åklagaren försökte bevisa två ytterligare fall där pengar plockats ur bolaget, på närmare 25 miljoner kronor. Något som mannen bland annat har förklarat som att han råkat sätta över pengarna till sitt privata konto istället för till företagets.

ANNONS

Totalt döms han för tio bokföringsbrott, varav nio bedöms som grova. Hovrätten friar mannen för grovt bidragsbrott, de anser att det inte är tillräckligt utrett att han medverkat till att underlätta någon annans bidragsbrott.

Men även om hovrätten ändrar i tingsrättens dom så anser de att det inte finns någon anledning att korta i fängelsestraffet som mannen dömts till, som dessutom kombineras med näringsförbud i tre år. Åklagaren yrkade dock på tio års förbud att driva bolag.

Hovrätten har funderat om de kan ta upp åtalet för grovt skattebrott när skatteverket samtidigt har haft en utredning om att även ge mannen ett skattetillägg. Eftersom den biten inte vunnit laga kraft skulle rätten och skatteverket kunna kräva ansvar för mannen två gånger, något hovrätten kommer fram till att de inte ska göra. Det avvisades helt av rätten istället, för att det skulle kunna leda till en dubbel bestraffning.

Men en tidigare rådman och en nämndeman, tycker annorlunda och har anmält skiljaktig mening för att hovrätten borde prova åtalet om grovt skattebrott mot VD:n.

Hovrätten konstaterar att bokföringen i bolaget inte har skötts på det sätt som förväntas av ett företag. Men den 60-årige man som skött bokföringen i Charkas assistans AB friades helt av tingsrätten. Åklagaren överklagade den friande domen och ville ha 60-åringen dömd för medhjälp till grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Hovrätten tycker att mannen, som uppgett för revisorn att allt med bokföringen stämde med lagar och regler, gjort sig skyldig till det mildare brottet ”osant intygande” och döms nu till dagsböter. Bokföraren får 80 á 500 kronor i dagböter, som motsvarar 40 000 kronor.

ANNONS

April 2009: Hallandsposten rapporterar om turbulensen kring Charkas assistans AB, som misstänks ha undanhållit Skatteverket miljoner genom att fippla med löneutbetalningar.

13 december 2010: De båda företrädarna för Charkas och Guldia assistans grips misstänkta för grova bidragsbrott och bedrägerier.

18 mars 2011: Vd:n släpps på fri fot, men ska snart komma att häktas igen efter flyktmisstankar.

9 maj 2011: Två bröder anhålls misstänkta för grova bidragsbrott, medan de varit knutna till bolaget Guldia assistans. Genom arbetsförmedlingens ”nystartsjobb” kunde företaget få dubbelt betalt för anställningen av assistenter, som redan betalades med skattemedel.

1 november 2011: Åtal väcks mot 14 personer knutna till de båda bolagen. Förundersökningen mot assistansbolaget var på nästan 6 000 sidor. Enligt åtalet var en pappa i Libanon och påstod att han vårdade sin dotter hemma i Halland.

9 februari 2012: Tingsrättens dom. Sju personer frias helt från anklagelserna. VD:n för Charkas assistans döms till fängelse i ett år och fyra månader men frias också på flera punkter.

25 september 2012: Hovrättsförhandlingar var planerat att pågå i tio dagar men assistansdirektören dök inte upp till förhandlingarna.

15 april 2013: Hovrättens dom.

Litispendens eller lis pendens är senlatin och översätts ungefär ”förhållandet att mål pågår”. Det är en stadga om att en person inte ska kunna straffas två gånger för samma brott, i det här fallet av både domstol och skatteverket. Något Hovrätten för västra Sverige fått ta ställning i då Skatteverket har egna krav på assistensdirektören. Lis pendens är inskriven i Europakonventionen, men i svensk lagstiftning finns inget hinder mot att döma en person för brott och samtidigt ålägga ett skattetillägg. Hovrätten konstaterar dock att Europakonventionen inte fastställer hur en nationell domstol ska göra när lagstiftningen är oförenlig med varandra.

ANNONS