Nils Norling – Halmstadbon som dyker upp i tv när något hemskt har hänt

Du har säkert sett honom på riksnyheterna, Nils Norling från Halmstad. När de två lärarna mördades i Malmö nu i mars, var det han som fick ta hand om det massiva pressuppbådet. Men som presstalesperson vid polisen har han också styrt upp media från hela världen när staden – felaktigt – pekades ut som The Rape Capitol of Europe. Då var trycket så intensivt att han gick in i väggen.

ANNONS
|

Vi möts i Malmöpolisens stora byggnad, i lokalen utan skalskydd intill receptionen. Där har Nils Norling har haft hundratals presskonferenser, med alltifrån en handfull journalister och fotografer till uppemot ett 50-tal. Men när de båda kvinnliga lärarna mördades av en elev på Latinskolan fick Nils Norling jobba ute i verkligheten, mitt i ett chockat Malmö, med allmänhet, ordningsmakt och ett stort pressuppbåd.

– I ett sådant läge går jag in i en fokusbubbla. Jag blir extremt professionell och stänger av mina egna känslor. I det här fallet samlade jag media vid avspärrningen och bad om lite tid att stämma av med yttre befäl. När jag fått den senaste uppdateringen höll jag en gemensam pressträff, som gick ut live i de stora kanalerna, berättar Nils och fortsätter:

ANNONS

– Efter det gjorde jag ett antal separata intervjuer, enligt ett schema som vi satte upp på plats, lite beroende på programmens sändningstider. Morgonen efter höll vi en presskonferens i det här rummet. Då kunde vi berätta att den misstänkte gärningsmannen var en 18-årig elev på skolan, något som vi hade kunnat klarlägga under kvällen och natten.

Bild: Johan Nilsson/TT

Dubbelmordet på Latinskolan innebar också rapportering i utländska medier, och i flera veckor efter händelsen var Nils fullt sysselsatt med att svara på frågor. Han ägnade också många timmar åt att koppla ihop journalister med rätt person inom myndigheten.

– Ja, även om jag måste ha järnkoll på de ärenden som är intressanta för media, så är det ju ofta utredarna som har detaljkunskaperna.

Nils började som presstalesperson 2012, och de första åren fick han ständigt dubbelkolla vilka uppgifter han kunde gå ut med. Han var också tämligen nervös första gången han blev intervjuad i Aktuellt. I dag sitter sekretessen i ryggmärgen, och han är helt bekväm med att en reporter sticker upp en mikrofon i ansiktet och att det han säger går ut i hela Sverige på bästa sändningstid.

Maktlös inför fake news

Men det kan ändå bli för mycket. 2017 drabbade en ”våldtäktsvåg” Malmö. På kort tid anmäldes fyra grova gruppvåldtäkter utomhus, och snart kallades staden för The Rape Capitol of Europe i vissa utländska medier. På några månader fick Nils styra upp ett 50-tal internationella intervjuer, några på telefon men de flesta fysiska besök, där journalisten i fråga ville träffa olika personer.

ANNONS

– Först vill jag klargöra att vi rätt snart kunde fastslå att en av våldtäkterna aldrig hade inträffat – en kvinna dömdes också senare för falskt larm. I ett annat fall fanns inget som tydde på att något hade hänt, så även den utredningen lades ner. Men det hjälpte inte hur mycket vi försökte korrigera bilden av att vi hade en ”våldtäktsvåg”, vissa medier hade redan bestämt sig. Där fick jag verkligen se hur maktlös man är inför fake news och debattörer som har en egen agenda, säger Nils som flera gånger häpnade när han såg hur det han sagt klippts om och tillsammans med vinklad information gav en totalt felaktig bild.

– Till exempel har jag väldigt dåliga erfarenheter av Russia Today, den ryska tv-kanalen som står den politiska makten nära. Där ser jag ingen poäng att uttala mig längre, för de har inget intresse av sanningen.

Här vill Nils också passa på att inskjuta en viktig sak:

– Häromdagen inleddes rättegången mot förövarna i en av de våldtäkter som hade ägt rum den där hösten, där tre unga män under lång tid utsatte en kvinna med lindrig intellektuell funktionsnedsättning för fasansfulla övergrepp. Till slut kunde vi hitta en av dem, med hjälp av DNA som säkrats på brottsplatsen. Han dök upp i en annan utredning och efter det kunde vi ringa in de andra.

ANNONS

Sjukskriven för utmattningsdepression

Efter det enorma trycket 2017 blev Nils sjukskriven för utmattningsdepression. Det hade helt enkelt blivit för mycket.

– Det var dessutom andra gången av tre. Men nu är jag färdig med utmattningar, nu är jag ledig på fredagarna och ser till att hålla jobbet på en normal nivå.

Därmed inte sagt att det inte kan vara påfrestande och tufft. Efter de intensiva veckorna direkt efter morden på Latinskolan sjönk det in:

– Två människor hade trygga gått till sina jobb på morgonen, men kom aldrig hem igen utan mördades på sin arbetsplats. Det är svårt att greppa, säger Nils som medger att han ibland blir oerhört uppgiven och ledsen av de hemskheter han möter i förundersökningar och åtal.

– Men då pratar jag med mina närmsta kollegor, eller mina systrar hemma i Halmstad. För det är fullt möjligt att göra det utan att avslöja några detaljer.

Bild: Jari välitalo

Nils understryker att det bara är de som utreder ett visst ärende som ska ha tillgång till alla fakta, och att strikt sekretess råder även mellan polisens olika avdelningar. Men i nästa andetag säger han att ”myndigheten läcker som ett såll.”

– Yepp, så är det. Både internt och till media. Det är inget att hymla med. Varför vet jag inte, men man ska inte underskatta känslan av att läsa en artikel och veta att det är just jag som är den där ”källan nära utredningen”. Men om man bryter sekretessen – och här talar jag alltså inte om det lagstadgade meddelarskyddet, där du som anställd har rätt att larma till media om missförhållanden – kan en utredning haverera, vilket innebär att de misstänkta inte kan lagföras och att brottsoffren inte kan få upprättelse.

ANNONS

Jobb med stor variation och tvära kast

Att jobba som presstalesperson i en stad som Malmö innebär stor variation och tvära kast. Ena dagen får Nils uttala sig om en husbåt som har sjunkit i Västra hamnen, nästa dag kan det handla om någon som har vandaliserat gravar och valt ut dem med utländska namn. Det kan handla om en Zlatan-staty utan näsa, eller de uppmärksammade fallen där någon, eller några, blandar in glas och metallbitar i mat och placerar ut den i buskage och hundgårdar. Många ärenden handlar om gängkriminalitet, och i påskas uppstod upplopp i Rosengård i samband med Rasmus Paludans koran-bränningar.

– Vad gäller de oroligheterna så sitter vi just nu och går igenom att jättestort filmmaterial. Och vi har gott hopp att kunna identifiera ett flertal misstänkta, meddelar Nils.

Jag var helt skakig av skräck, hela ansiktet brände. Men jag norpade åt mig en packe och tog mig ut på något sätt.

Men hur kom det sig då att Nils, som från början var journalist i Halmstad och alltså på ”den andra sidan”, sökte den där tjänsten som presstalesperson i Malmö?

– Det polisiära har alltid intresserat mig, och ett tag funderade jag på att läsa kriminologi. Kanske är det för att jag har ett enormt starkt rättspatos. Jag funderar mycket över rätt och fel, och allas vårt ansvar för att skapa ett samhälle med både ramar och frihet, säger Nils och bekänner att det dock har funnits avsteg från den laglydiga vägen:

ANNONS

– Min enda kriminella handling är när en kompis övertalade mig att vi skulle snatta hockeykort på Eurostop. Jag var skakig av skräck, hela ansiktet brände. Men jag norpade åt mig en packe och tog mig ut på något sätt. Dock fick jag mitt straff direkt: när jag öppnade paketet visade det sig att jag hade snott hästkort. Överst låg en fin liten bild på en falabella, världen minsta häst.

Bild: Jari välitalo

Nils Norling

Ålder: Fyllde 40 i april.

Bor: Uppvuxen på Fyllinge i Halmstad, men bor sedan sju år i en lägenhet i centrala Malmö. ”I dag är Malmö hemma, men det känns fortfarande som att komma hem när jag åker till Halmstad.”

Familj: Pappa Hasse, mamma Ann Katrin, systrarna Hanna och Malin, samt syskonbarnen Lova, Klara, Olle och Manne i Halmstad.

Gör: Presstalesperson för polisen i Malmö sedan januari 2012.

Har tidigare gjort: Jobbat som journalist, ofta som kriminalreporter, på Sveriges Radio i Kalmar och Halmstad, samt på TV4 Nyheterna i Halland. Har studerat strategisk kommunikation vid Högskolan i Halmstad.

Gör på ledig tid: Lyssnar på ljudböcker med fantasy. ”Jag gillar den subgenre som kallas grim dark. Bäst är böckerna av Joe Abercrombie, hans karaktärer är välskrivna och trovärdiga. Ingen är enbart ond eller god, och inget är svart eller vitt. Allt och alla är i en gråskala. Precis som i verkliga livet.”

Starkt minne: ”Mitt första större uppdrag på den här tjänsten. Det var sen kväll och en kvinna hade hittats skjuten i en bil. Yttre befäl ringde in och sa att han behövde få dit en presstalesperson, eftersom det var så mycket media på platsen. Det var ju jag – som inte ens hittade med bil i Malmö – som skulle dit och arrangera en spontan presskonferens. Jag var supernervös, men det funkade – kanske för att jag kunde bottna i min tidigare roll som reporter. Jag tittade på tv-inslagen i efterhand och jag stakade mig inte, och jag sa ingenting som kunde förstöra utredningen.”

När det känns hopplöst: ”Då tänker jag på alla fina och engagerade människor inom polisen som gör allt för att göra Malmö och Sverige tryggt och lugnt.”

Läs mer:

ANNONS