Nedslag på Gullbrannafestivalen

Efter två år är Gullbrannafestivalen tillbaka. Under fyra dagar kommer band som Electric Banana Band och metalbandet Narnia beträda scenerna.
– Det känns fantastiskt att vara tillbaka, säger projektledare Andreas Joakimson.

ANNONS
LocationEldsberga, Halmstad||

I år hålls festivalen för 22:a året i rad på Gullbrannagården. Festivalen har en kristen profil. Men alla banden ser inte sig själva som kristna, inte heller alla besökare. Andreas är noga med att påpeka att alla är välkomna.

– Kanske 60-70 procent av besökarna ser sig själva som kristna. Men alla ska kunna känna sig hemma.

Trots att det var aningen osäkert med smittoläget i början av året säger Andreas att de aldrig har varit så här förberedda innan.

– Vi har haft en snabbare process i år, men vi har folk som kan sina roller. En del tekniker är upptagna med större produktioner. En kille som brukar vara här turnerar med Zara Larsson till exempel. Vi har ett erfaret gäng här, berättar Andreas.

ANNONS

Familjär stämning

Footsteps Gospel är ett av banden som ska spela torsdagskvällen. Ellen Holmqvist har varit på festivalen förut. Men för Gustav Ahlström är det första gången.

– Det är en väldigt härlig och familjär stämning här. Det känns inte som andra festivaler, säger han.

Fredrik och Ida Stark har rest hit från Jönköping. De håller med om att det är stämningen och gemenskapen som lockar.

– Jag har nog varit här 40 gånger, säger Fredrik med ett skratt.

– Jag har bara varit här tre eller fyra gånger, fyller Ida i, även hon med ett skratt.

– Musiken och allt annat är alltid bra, men framförallt är det atmosfären. Till skillnad från andra festivaler så är det en väldigt familjevänlig och trygg miljö, berättar Fredrik.

5 000 besökare på campingen

Under helgen förväntar sig Andreas Joakimson ungefär 3000 besökare. Senast festivalen hölls 2019 slogs det rekord med 3500 besökare.

– De krävs bara biljett för konserterna och en del andra aktiviteter. Gudstjänsterna och festivalområdet är öppet på alla. På campingen kommer vi ha ungefär 5 000 besökare. Vi har en liten uppförsbacke nu. Men vem vet, folk kanske bestämmer sig sent och kommer hit i helgen, berättar han.

I största konsertlokalen Skeppet spelar den norska artisten Ole Børud med sitt band. Andreas säger att Ole inte är så känd i Sverige. Men i Skeppet är det fullsatt. Samtidigt sjunger Amanda Broman i lokalen som kallas för Kyrkan. Även där är det fullsatt, folk står upp i entrén och väntar på att få komma in.

ANNONS

Artisten Kajsa Åkeflo är en av många som använder orden familjärt och tryggt för att beskriva festivalen.

– Det känns familjärt och som om att alla har en gemensam riktning. Här är en varm miljö och en massa goa människor. Det serveras ingen alkohol och det känns tryggt. Alla är välkomna här, säger hon.

Fokus på ungdomar

Arvid Mjörnell och Nils Markusson är här för första gången. Arvid blev tipsad av en kompis pappa.

– Jag tycker det verkade som en spännande festival och ville åka hit, säger han.

Båda föräldrar tyckte det var en bra idé att åka hit och uppmuntrade dem till det.

Adam Rosenberg och Teresa Vegborn är här som både utställare och som artister. De representerar Glimåkra Folkhögskola och sjunger i en gospelkör bestående av tre avgångsklasser från skolan.

– Skolans avgångsklass åker varje år och uppträder i Chicago. Pandemin satte stopp för detta i två år så det här året åkte tre klasser tillsammans. Vi har sedan uppträtt i Malmö och nu ska vi sjunga här, säger Adam.

Andreas Joakimson avslutar med att berätta att festivalens fokus är på de unga.

– Vi blir äldre och äldre, men försöker anpassa festivalen för de unga, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Lasse Åberg ser fram emot att spela i Halland igen

LÄS MER:Gullbrannafestivalen ställs in – gör en digital satsning

ANNONS