Flyttar? Halland behöver inte bli utan färjeförbindelse med Danmark om linjen Varberg–Grenå läggs ner. Enligt uppgifter till HP är rederiet intresserat av att trafikera Halmstad hamn. Bild: Annika Karlbom
Flyttar? Halland behöver inte bli utan färjeförbindelse med Danmark om linjen Varberg–Grenå läggs ner. Enligt uppgifter till HP är rederiet intresserat av att trafikera Halmstad hamn. Bild: Annika Karlbom

Nedläggning öppnar för färja i Halmstad

Åkerinäringen i Halland sörjer inte om färjelinjen mellan Varberg och Grenå läggs ner. Samtidigt uppger källor till HP att Stena Line vill flytta linjen till Halmstad.

ANNONS
|

Lars Runesson arbetar på branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag. Där tar man uppgifterna om att färjelinjen mellan Varberg och Grenå kan komma att läggas ner med ro.

–Som det är i dag berörs inte svenska åkerier av den linjen. Transportmarknaden styrs i princip av fem speditörer och svenska åkerier är inte med där.

Ett besök vid färjeterminalen i Varberg bekräftar bilden. De utlandsregistrerade långtradarna är i absolut majoritet.

Per Johansson, vd på C-R Johanssons Åkeri i Varberg, säger att hans åkeri knappt använder färjelinjen alls.

–Du vet ju hur transportbranschen är i dag –det är mycket utländsk konkurrens. Vi kör där unge­fär en gång i veckan, i snitt.

ANNONS

–Trafiken mellan Sverige och Danmark styrs av utländska aktörer med chaufförer från Bulgarien och Rumänien.

Frågan är då om Halland blir helt utan färjeförbindelse med grannarna på andra sidan Kattegatt om linjen mellan Varberg och Grenå skulle läggas ner. Enligt flera källor till Hallandsposten ser Stena Line hamnen i Halmstad som ett bra alternativ.

Läs mer:

Där finns en kaj där färjan kan lägga till. När Stena Nautica låg på varv i april förra året användes den kajplatsen för Grenåtrafiken –då med Stena Gothica som vikarie. Stena är sedan 2013 etablerade med Stena Recycling på Pilkingtons gamla anläggning i Halmstad, vilket skulle kunna tyda på ett Halmstadintresse hos Stenakoncernen. Genom att flytta linjen till Halmstad behöver Stena inte heller ge upp Grenå hamn –och därigenom inte riskera att någon konkurrent etablerar sig där.

Agerar då Halmstads kommun för att få Stena Line att flytta linjen till Halmstad?

–Nej, det gör vi inte, säger kommunstyrelsens ordförande i Halmstad Carl-Fredrik Graf (M).

–Jag är fullt medveten om att Varberg och Stena har en diskussion och jag har inte uppfattat att den är avslutad. Vi har respekt för att Varberg sköter diskussionen med Stena. Visar det sig att hela saken kommer i ett nytt läge är det en fördel att Halmstad och Varberg äger hamnen gemensamt, säger Carl-Fredrik Graf.

ANNONS

HP har varit i kontakt med Stena Line men bolaget vill inte kommentera uppgifterna om Halmstad över huvud taget.

Bakgrund: Stena Line i Varberg

Färjeterminalen måste bort för att den nya stadsdelen Västerport ska kunna byggas. Varbergs kommun för därför samtal med Stena Line om en helt ny färjeterminal vid Farehamnen.

För att kommunens tidsplan ska hållas borde kommunen haft ett färdigskrivet avtal med Stena Line om en flytt nu vid årsskiftet. Det har man inte lyckats med och därför tyder det mesta nu på att färjetrafiken mellan Varberg och Grenå kommer att läggas ner.

ANNONS