Nedbrunnen förskola byggs upp i större format

Vallgårdens förskola på Vallås, som totalförstördes i en brand, ska byggas upp igen. Tanken är att samtidigt utöka antalet avdelningar.

ANNONS
LocationVallås||

I april i fjol brann förskolan Vallgården på Vallås ner till grunden. Larmet kom in till räddningstjänsten tidigt på morgonen och det fanns då inga personer i byggnaden

LÄS MER:Förskola totalförstörd i brand

Barnen har sedan branden gått på intilliggande Nordala förskola och tanken har hela tiden varit att förskolan ska byggas upp igen. Men barn- och ungdomsförvaltningen har uttryckt önskemål om att ta tillfället i akt att göra den lite större genom att utöka verksamheten från de tidigare tre avdelningarna till fyra vilket gör det möjligt att ta emot 68 barn.

Använda parkmark

Eftersom behovet av förskolor är stort i området har samhällsbyggnadsutskottet beslutat att se över möjligheten att göra förskolan större genom att ta lite parkmark i anspråk.

ANNONS

– Det handlar endast om en mindre del av en ganska stor parkyta. Vi har sagt ja till detta uppdrag så det som händer nu är att ett förslag ska tas fram, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Enligt den förstudie som gjorts minskar inte parkens värde för att en liten del av den tas i anspråk till förskola. Parkområdet anses vara tillräckligt stort för att ha plats för både förskola och andra funktioner och den del som ska användas är dessutom avskuren från resten av området av en bussväg.

Se över området

Parallellt med förskoleuppdraget ska kommunledningsförvaltningen även se över om tryggheten kan ökas i området. En tanke är att bygga bostäder på marken intill förskolan, en annan är att se över belysningen.

De fastigheter som ingår i utredningsuppdraget är Visan 1, förskolefastigheten, och del av Vallås 1:1. En ny detaljplan kan antas under nästa år och en förskola beräknas kunna stå klar år 2023.

LÄS MER:Ökning av bränder i bilar och bostäder

ANNONS