Naziaktivist: ”De tillhör inte vår ras”

Tiden i Sverigedemokraternas ungdomsförbund gav inte Linus det han sökte. Nu delar han ut flygblad och sätter upp klistermärken med Nordiska motståndsrörelsens budskap i Halmstad.

ANNONS
|

På nätet presenterar han sig som ”stolt nationalsocialist”. Steget dit, till det öppna ställningstagandet, handlar om att han vill se ett nordiskt förbund. Enbart befolkat av nordbor.

Alla andra ska sändas tillbaka till de länder de har sina rötter i. Enligt flygbladet som Linus delar ut till hushåll runt om i Halmstad för motståndsrörelsen ska det ske ”på humanast möjliga vis”.

Läs även intervjun om Nordiska motståndsrörelsen med Jonathan Leman på Stiftelsen Expo:

”Militanta och skapar otrygghet”

– De tillhör inte vår ras. Det finns många andra ställen att vara på, säger Linus, som nyligen slutade gymnasiet.

Reaktionerna på budskapet är ofta starka.

ANNONS

– Jag tycker att det är fel som en del gör, att gapa och skrika när vi står på torg och försöker prata med människor och dela ut flygblad och förklara vad vi står för. Jag tycker att man ska ha respekt för varandra, fast man inte har samma åsikt, fortsätter Linus och konstaterar:

– Men det är ju alltid så, man får faktiskt räkna med det. De reagerar på vår politik, över lag. De tycker att vår politik är åt helvete.

Hur reagerar de som inte har nordiskt ursprung på ert budskap?

–Det är ju inga roliga reaktioner. Det är klart, har de kommit hit och fått det bra och kan leva på oss skattebetalare, då är det klart att de blir förbannade. De blir frustrerade och idiotförklarar oss. Men det är sådant man får ta, säger han och förklarar att man inte ska särbehandla någon med utomnordisk bakgrund:

– Det är allt eller inget. De tillhör inte Norden, det är vårt folks länder, säger han och hänvisar till den vitt spridda uppfattningen bland personer som argumenterar emot invandring:

– Kollar man på utvecklingen av invandringsstatistiken och brottsstatistiken ser man att de följer varandra nästan exakt. Det behöver man inte vara rymdforskare för att räkna ut, det har ju ökat ofantligt mycket sedan massinvandringen började, beskriver Linus.

ANNONS

LÄS MER: Hallandspostens chefredaktör om publiceringen

Han gick med i Nordiska motståndsrörelsen i våras och har sedan dess varit med om att dela ut flygblad i Halmstad och i andra städer. Organisationen beskriver sig själv som en kamporganisation för att samla motstånd mot den ”folkmordspolitik” som bedrivs.

Motståndsrörelsen är numera ett registrerat parti och tänker ställa upp i nästa val.

Arbetet med att sprida propaganda, ordna demonstrationer, hålla studiecirklar och erbjuda sympatisörerna kampsportsträning organiseras inom olika nästen runt om i landet.

I södra Halland är det kampgrupp 202 som tillhör näste 2 i Varberg som ligger bakom de utåtriktade aktiviteterna. I Halmstad är de inte så många personer som arbetar aktivt, men enligt Linus ökar sympatierna för motståndsrörelsen:

– Jag är stolt över att våga uttrycka min åsikt och att jag står för den. Vi har fått nya sympatisörer, men inte så många som vi vill ännu. Vi ser att många skriver till oss och vi får många kommentarer från folk häromkring. Jag var med i SDU i två år. Men det var mest möten, så jag ansökte om att få bli aktivist i motståndsrörelsen. Men då ska rörelsen gå före allting, som jobb och familj och eftersom jag har ett jobb som kräver rätt mycket tid fick jag bli vanlig partimedlem.

ANNONS

– Här umgås vi mycket mer, har studiecirklar och pratar och får mer förståelse för politiken här, säger han och summerar sin uppfattning:

– Vi värnar vår ras, kultur och vårt land. Vi skriker inte en massa grejer mot invandrare. Men de är inte födda för att tillhöra vår kultur.

Läs även intervjun med Jonathan Leman på Stiftelsen Expo:

”Militanta och skapar otrygghet”

Nordiska motståndsrörelsen har vuxit fram och beskrivs som den dominerande aktivistgruppen i vit makt-miljön. Deras närvaro polariserar och förstärker rasismen.

Stiftelsen Expo tvekar inte inför att beskriva Nordiska motståndsrörelsen som nazister. Rörelsen uppmuntrar till våld och använder sig bland annat av begrepp som att ”folkförrädare” ska straffas.

I propagandaarbetet ingår bland annat att sympatisörer klistrar upp dekaler och sätter upp affischer runt om i stadsmiljöer. En affisch har exempelvis en hängsnara och texten: ”Reserverad för folkförrädare”.

– De vill att vi ska säga nationalsocialister, men inom forskningen och bland dem som studerar dem är det vanligaste att man kallar dem nazister. De framhåller beteckningen som ett skällsord och skyller det på judarna, precis som de skyller allt som är dåligt eller kritiskt på judarna beskriver Jonathan Leman, researcher för Expo.

Stiftelsen Expo har som ambition att utmana intoleransen genom granskning, med förebyggande arbete och genom att engagera antirasister. Stiftelsen har verkat sedan 1995 och har intolerans som ett samlingsbegrepp för olika former av hatläror, som exempelvis antisemitism, islamofobi och homofobi.

ANNONS

Jonathan Lemans uppfattning efter att ha granskat Nordiska motståndsrörelsen är att organisationen rustar för att om det behövs ta till ett väpnat, våldsamt och revolutionärt angrepp på samhället för att nå sitt mål.

– De är inte i den fasen nu, nu bygger de upp sin medlemsbas, sprider sin propaganda och försöker radikalisera personer som hyser främlingsfientliga och rasistiska åsikter till att anamma Nordiska motståndsrörelsens och nazismens idéer.

– Men även i den här fasen visar de en militans, de uppmuntrar medlemmarna att bära kniv. De angriper till exempel kritiska personer med grovt våld. En person i Åkersberga som var kritiskt till deras propaganda blev misshandlad. Medan de kallar det för självförsvar, berättar Jonathan Leman.

En film på organisationens hemsida, nordfront.se, visar klipp från när medlemmar i Västsverige var i Göteborg och delade ut flygblad. Flera förbipasserande ses reagera starkt på gruppens närvaro och flera sekvenser speglar de aggressioner som uppstår.

– Det var i samband med Pride, man ser bland annat hur en aktivist från Åmål håller en person i ett grepp under armen och slår denne i huvudet, fortsätter Jonathan Leman.

I en egen reflektion över händelsen och andra konfrontationer under samma dag skriver redaktionen för nordfront.se att ”aktiviteten var mycket lyckad” och att man ”visade att ingen ska sätta sig upp mot Motståndsrörelsen”.

ANNONS

I sin analys av utvecklingen ser Expo att organisationen ökat sin synlighet och att man haft allt fler utåtriktade aktiviteter i Halmstad på senare tid. Utvecklingen är oroande.

– Det är allvarligt om den här typen av grupper etablerar sig. Nordiska motståndsgruppen är en liten organisation, men de har ökat under förra året sedan Svenskarnas parti lades ned och är nu den dominerande aktivistgruppen inom den här miljön. De lyckas få personer ifrån andra grupper att haka på dem. De verkar nå ut på ett annat sätt än tidigare. Vid deras uppmärksammade demonstration i Borlänge 1 maj lyckades de samla 300-400 personer, säger Jonathan Leman och konstaterar:

– Det är oroande eftersom det förstärker rasismen på orten. Närvaron av propagandan påverkar stämningsläget. Det polariserar och skapar en otrygghet. Det är en organisation som beväpnar sig och har en effekt som stimulerar och uppmuntrar till våld genom sin propaganda.

Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

  1. Nordiska motståndsrörelsen är, enligt Expos granskning, en grupp som beväpnar sig, som i ett längre perspektiv har en våldsam revolution på dagordningen och som redan nu har en effekt av att stimulera och uppmuntra ett politiskt våld.
  2. Enligt rörelsens egen information är den en kamporganisation och numera också ett registrerat politiskt parti som ska ställa upp i nästa val. Tanken är att samla ett motstånd till ”den folkmordspolitik” som i dag drivs igenom i Sverige, bland annat.
ANNONS