Röjningsarbetet i norra delen av Haverdals naturreservat gick inte som planerat när arbetare inte kunde läsa beskrivningen.
Röjningsarbetet i norra delen av Haverdals naturreservat gick inte som planerat när arbetare inte kunde läsa beskrivningen. Bild: Johnny Samuelsson

Naturreservat röjt – läste inte vad som skulle röjas

Haverdals naturreservat har röjts med besked. Länsstyrelsens röjningsbeskrivning har inte följts och nu har gamla enbuskar gått förlorade när arbetsledaren inte infunnit sig som avtalat.

ANNONS
LocationHaverdal||

– Det är jävla mystiskt faktiskt, säger Sören Collin som bor granne med reservatområdet.

I november 2019 kom röjningsbeskrivningen från Länsstyrelsen med målet att ”återskapa den blommande heden” i norra änden av Haverdals naturreservat. Arbetet utfördes i mars, men kvar ligger tiotals högar med ris och sedan 15 april är det betessäsong vilket gör det otillåtet att göra något åt det.

– Det finns ju en oerhört utförlig beskrivning för hur arbetet skulle utföras, men de gick fram som slåttermaskiner, säger Sören Collin som menar att det har gått vårdslöst till.

”Inte kunnat läsa röjningsbeskrivningen”

Carina Lundqvist har varit Länsstyrelsens kontaktperson under arbetets gång, men även hon vittnar om att saker inte har gått enligt plan.

ANNONS

– Det har varit en del problem. Arbetsledaren har inte varit på plats hela tiden enligt avtal och då har det inte varit någon på plats som kan svenska, vilket lett till kommunikationssvårigheter, säger hon.

Röjningen har genomförts under våren, men en del växtlighet som skulle bevarats har strukit med, däribland äldre enbuskar.

– Undersamordnaren, som inte är godkänd arbetsledare, har inte kunnat läsa vår röjningsbeskrivning eftersom den är på svenska. När inte arbetsledaren varit där har undersamordnaren i vissa situationer tagit egna initiativ, menar Lundqvist.

Arbetet är nu på paus, men Lundqvist tänker att de som utfört röjningen som kompensation för missödena ska städa upp glas och skräp som man upptäckt under arbetets gång. Vad gäller de avverkade enbuskarna kommer man förlita sig på att naturens gång ska återställa området i bästa möjliga mån.

– Vi har insett att vi behöver skärpa våra rutiner. Vi har en ny upphandling på ramavtal på gång där det står tydligt att arbetsledaren ska vara närvarande på plats hela tiden, även om vi har tyckt att det redan var självklart, säger Carina Lundqvist.

ANNONS