Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nattvandrare upplever Brogatan som otrygg på helgerna

Caroline Carlsson trodde att snacket om otryggheten på Brogatan var överdrivet, men när hon i helgen nattvandrade där tillsammans med andra från Leikin blev hon chockerad.
– Som kvinna skulle jag inte våga gå där ensam om kvällen, säger hon och berättar om stora grupper av män och stökig biltrafik.

– Privat brukar jag inte längre vara ute i den delen av stan om kvällarna, men jag har hört andra som berättat om hur stökigt det brukar vara på Brogatan, säger Caroline Carlsson, som sitter med i fotbollsklubben Leikins styrelse.

Som Hallandsposten tidigare berättat har ett flertal föreningar ställt upp och trygghetsvandrat i sommar på initiativ av kommunen och HFAB. I gengäld har föreningarna fått 5000 kronor i ersättning för varje torsdag, fredag och lördag som de varit aktiva. Syftet har varit att fler vuxna ska synas ute, både i centrum och i utvalda bostadsområden.

Caroline Carlsson berättar att hon först inte trott på allt hon hört om trafikkaoset på Brogatan – men att hon i lördags kväll upptäckte att det stämmer.

– Jag var där ändå tidigt på kvällen, bara mellan klockan 21 och 22. Men det var hemskt att se hur många bilar som krypkörde, som att bilisterna var ute och spanade, för att i nästa stund gasa på för fullt på 40-vägen, säger hon och fortsätter:

– Även om jag gick på trottoaren blev jag rädd för att bli påkörd.

Hon tycker också att de stora samlingarna av män som bara står och hänger längs Brogatan bidrar till att hon som kvinna kände sig otrygg där.

– Jag såg i princip inga kvinnor bland dem. Hade jag varit ute ensam och gått skulle jag absolut ha valt en annan väg.

LÄS MER: Otryggheten på Brogatan gör att flera vill flytta

Madeleine Danielsson drog på sig den gula västen och trygghetsvandrade för Leikin i torsdags.

– Då var det betydligt lugnare. Men jag tror att det kan vara stor skillnad mot en fredag eller lördag eftersom nattlivet är så koncentrerat till de dagarna.

Hon bor själv inte långt från centrum och har vid några tillfällen hört de varvande motorerna och bilar som kör i hög hastighet.

– Jag vet hur det kan låta. Fast det är ju inte säkert att man prickar in det när man trygghetsvandrar. Vi är ute mellan 18 och 23 och många som ska roa sig är inte på stan förrän vi gått hem. Men jag antar att polis och kommun tycker att vuxennärvaron från föreningarnas sida är viktigast under förkvällen.

Madeleine Danielsson har sett rapporten från dem som trygghetsvandrade i fredags.

– Då hade kvällen varit hyggligt lugn. En ung tjej hade kommit fram och tackat trygghetsvandrarna. Hon sa att det kändes skönt att se dem på stan och det är ju glädjande.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här