Glada nyheter från Nattcaféet för hemlösa i Halmstad. I år kommer sommaruppehållet vara tre veckor kortare än tidigare år.
Glada nyheter från Nattcaféet för hemlösa i Halmstad. I år kommer sommaruppehållet vara tre veckor kortare än tidigare år. Bild: Roger Larsson

Nattcaféet för hemlösa kan hålla öppet längre i sommar

Precis som tidigare tvingas Nattcaféet för hemlösa i Halmstad hålla stängt under en del av sommaren. Men i år kommer uppehållet inte vara lika långt som tidigare.

ANNONS
|

Efter ett ökat ekonomiskt stöd från kommunen har nu Nattcaféet möjlighet att hålla öppet under fler veckor i sommar jämfört med vad de tidigare har haft. Istället för att stänga tio veckor som verksamheten gjorde förra året, kommer man i år bara hålla stängt i sju veckor.

– I år kommer vi ha öppet under hela juni, åtminstone med övernattning. Från början var tanken att frukostcaféet skulle vara öppet under några veckor som övernattningen är stängd så att man kan komma dit och få mat, kunna duscha och byta kläder. Men på grund av corona har vi bara kunnat ha frukosten öppen för de som sovit här, inga andra, säger Fredrik Lagerström som är samordnare för Nattcaféet.

ANNONS

Kortare uppehåll än andra år

Nattcaféet drivs av Halmstads Kristna Råd med hjälp av både anställd personal och volontärer. Verksamheten som främst riktar sig mot personer som är permanent hemlösa håller öppet fem nätter i veckan, från söndag till torsdag. Utöver det håller man öppet om morgnarna för att servera frukost, både för övernattande gäster och för andra.

Att hålla öppet året runt är inte möjligt med de resurser man har. Både den anställda personalen och volontärerna måste få lite semester för att orka resten av året säger Fredrik Lagerström. Att hålla stängt över sommaren känns då som den bästa lösningen.

– Då har vi valt att stänga ett antal veckor på sommaren då det går att sova ute om man måste. Just nu har vi inte speciellt många som söker sig hit ändå. En del väljer att i stället bo i tält även om man egentligen inte vill det eftersom det är friare, vill man sova här måste man komma i tid på kvällen, säger han.

Hur känns det att man kan erbjuda lite mer hjälp jämfört med förra året?

– Det är klart att det känns jättepositivt. Det är gott att kunna erbjuda en sovplats, sen får vi se vad det ger för resultat i längden.

ANNONS
Fredrik Lagerström berättar att det den senaste tiden kommit färre nattgäster än vad det brukar. Dels beror det på att flera nu har hittat andra lösningar.
Fredrik Lagerström berättar att det den senaste tiden kommit färre nattgäster än vad det brukar. Dels beror det på att flera nu har hittat andra lösningar. Bild: Roger Larsson

Färre gäster den senaste tiden

Vanligtvis brukar runt tio personer spendera nätterna på Nattcaféet, vissa är återkommande och andra dyker upp då och då. Den senaste tiden har det bara varit hälften så många.

– Vi vet att ett antal har fått andra lösningar, men kanske bara tillfälliga, i form av hjälp med boende eller behandling. Men det är svårt att säga varför vi har färre gäster när vi hör från andra ställen att trycket ökar, säger Lagerström.

Hur många hemlösa det finns i Halmstad kan vara svårräknat, enligt en undersökning av Socialstyrelsen finns det omkring 200 personer i kommunen som saknar boende. Då räknas även personer som har en osäker boendesituation och flyttar runt eller har stödboende. Enligt samma undersökning är ett 40-tal personer i Halmstad akut hemlösa. På ett år tar Nattcaféet emot ungefär 80 olika personer.

En del väljer att i stället bo i tält även om man egentligen inte vill det eftersom det är friare.

Coronaanpassar verksamheten

Hur ska man kunna isolera sig i sitt hem när man är hemlös? Det är frågan som lyfts när man pratat om hemlösas situation i coronakrisen. För Nattcaféet handlar det främst om att skydda deras nattgäster från att bli smittade genom att inte ta emot någon som har sjukdomssymptom.

– Vi hade en gäst som inte kunde komma hit på ett par dagar precis i början när corona spred sig men i övrigt har vi hittills inte behövt neka någon att komma in.

ANNONS

Men det behövs andra lösningar konstaterar Fredrik Lagerström.

– Vi har tyvärr inga möjligheter att isolera någon som är sjuk eftersom vi bara har öppet fem nätter i veckan. Men vi har upprättat en kontakt med ekonomiskt bistånd och socialjouren på kommunen, på så vis kan vi förhoppningsvis hjälpa den som är sjuk att hitta ett alternativt akutboende så länge.

Men trots ovetskapen om vad som händer om någon utan ett hem skulle bli sjuk i covid-19 verkar det inte vara något som oroar Nattcaféets gäster. När varje dag går ut på att överleva kan en pandemi kännas långt borta förklarar han.

– Det blir så abstrakt att förhålla sig till när man knappt vet vad man ska äta eller var man ska sova.

LÄS MER:Oro för hemlösa i coronatider

LÄS MER:Längre sommaröppet för hemlösa välkomnas

ANNONS