Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nationaldagen firades med flaggor och sång

”Alla här i dag är bra!” Med dessa ord satte Hanna från Teatergruppen Stjärnan tonen för nationaldagsfirandet på Hallandsgården.

Gruppen fick ta emot Kulturlaxen och 20 000 kronor från Halmstads kommun.

– Vi består av barn, vuxna, människor från Sverige och från andra länder, några år funktionsnedsatta. Men vi tar fasta på varandras funktioner och vi funkar bra tillsammans, sade Malin Norling från teatergruppen efter att kulturnämndens ordförande Sven Palmqvist överräckt utmärkelsen.

Firandet på Hallandsgården hade lockat rekordmånga Halmstadsbor, både gamla och nya.

et viftades vilt med blågula flaggor och försommarvärmen var behagligare än på länge.
Huvudtalare på nationaldagen var Linda Törner, kvinnan bakom Wow, women on wednesday, en mötesplats för kvinnor från Sverige och andra länder.

– Det händer alltid något spännande när man för samman människor med olika bakgrund. Det är lättare om vi är många som gör lite, i stället för få som ska göra mycket.

– Vi måste förstå att invandrare inte kan integrera sig själva. Om vi pratar med varandra kan vi förklara vilka värderingar som gäller i Sverige, vår strävan efter öppenhet och tolerans.

Linda Törners tal avslutades med att Maria Dongas Sandström och Hava Nurula från Wow framförde Kents ”Utan dina andetag” till gitarrkomp av Christof Jeppson.

Bland publiken hittade vi en familj som symboliserade det Linda Törner talat om. Ahmad Albakri, Ghanwa Soliman och tvillingarna Bakri och Randa som kommit från Syrien för ett halvår sedan, deltog med liv och lust i flaggviftandet.

Ahmad förklarade att man blivit tipsade om nationaldagsfirandet av en svensk familj i Holm som man fått kontakt med via Röda korset.

– Genom att vara med här på nationaldagen vill vi tacka för att vi fått skydd i Sverige och för att våra barn får gå i skolan här. Det känns som att Sverige är vårt land nu.
På scenen hyllades under måndagens firande också mottagarna av kommunens kulturpris, Johanna Arvidsson, bildkonst och Fredrik Essunger, operamusik. 

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här