Narkotikapåverkad man bar på knivar – nu har domen fallit

Den 42-årige mannen som i början av juli påträffades med knivar och narkotika på Halmstad C har fått sin dom vid Halmstads tingsrätt. Mannen åtalades för flera narkotikabrott och grovt brott mot knivlagen.

ANNONS
|

Det var den tredje juli som två män befann sig på tågstationen i Halmstad. Männen ska ha betett sig utmärkande och polisen kom till platsen. En av männen, 42 år gammal, upplevdes av poliserna som påverkad och misstänktes ha brukat narkotika.

Hade vapen och knark i ryggsäck

Två knivar, 205 gram amfetamin och sex stycken narkotikaklassade tabletter hittades i mannens ryggsäck. På mannens mobiltelefon hittades sms-konversationer som visade på misstänkt försäljning som ägt rum kvällen innan, och vid en husrannsakan på mannens adress fann polisen sex tabletter innehållande alprazolam och 3,92 gram cannabis i ett köksskåp.

Mannen åtalades därmed inte bara för grovt brott mot knivlagen, utan även två fall av narkotikabrott och ett fall av ringa narkotikabrott.

ANNONS

I åtalet står det att brottet mot knivlagen bör betraktas som grovt då mannen ”innehade knivarna på en plats där många människor rörde sig, han var kraftig påverkad av narkotika, knivarna förvarades lättåtkomligt i en ryggsäck” och för att ”de innehades i försvarssyfte.”

På SMS: ”Nu kan du köpa billigt asbra tjack”

Mannen erkände i rätten att han bar på knivar, men menar att brottet inte ska dömas som grovt. Tingsrätten skriver i domen:

”Det har sammantaget funnits en ökad risk för att knivarna skulle komma till användning vid brottsligt angrepp. Gärningen har därför varit av särskilt farlig art och ska bedömas som grovt brott mot knivlagen.”

Mannen nekade även till att han haft narkotika i syfte att sälja, utan endast för eget bruk. Tingsrätten konstaterade, utifrån åklagarens bevisning:

”Han har bland annat till en okänd person skrivit ”Nu kan du köpa billigt asbra tjack imån och framöver, någon vecka så kommer du inte vilja ha från andra” [...]. Enligt tingsrätten står det klart att konversationerna rörde narkotikaförsäljning”.

Döms till fängelse

Mannen döms i Halmstads tingsrätt till ett år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och ett narkotikabrott av normalgraden, då innehaven skett samtidigt.

42-åringen ska enligt domen även sitta häktad tills straffet får verkställas på grund av risken för fortsatt brottslig verksamhet.

ANNONS
ANNONS