Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nancy Eichenlaub sätter hoppet till Joe Biden

Amerikanen och Halmstadbon Nancy Eichenlaub tror på Joe Biden som vinnare i det amerikanska presidentvalet.
– Trump har hunnit ställa till lika mycket oreda på fyra år som George W. Bush gjorde på åtta, säger hon.

Nancy Eichenlaub är medlem i Democrats Abroad. Hennes önskan om att Joe Biden ska vinna valet den tredje november är därmed inte så förvånande. Nancy är 44 år, tvåbarnsmor, bosatt i Sverige till och från sedan 2001, gift med en svensk man och har aldrig röstat på republikanerna. Att det blev Sverige från första början berodde ”först på jobb och sen på kärlek.”

När Trump vann för fyra år sedan bestod känslorna av förvåning, sorg och oro.

– Jag trodde att det skulle bli illa med honom vid makten, men det har blivit ännu värre än vad jag kunde ana. Hans presidentskap har skadat landet, säger hon.

Mycket handlar om de klyftor Trump skapat och den polarisering som uppstått:

– De sista åren har det blivit två läger i USA på ett vis jag aldrig sett tidigare. Dessutom är jag bekymrad över det uppsving vit-makt rörelsen fått, och över sättet vi behandlat asylsökande på.

Om Biden vinner, vad är det första hans administration bör ta tag i?

– Han kommer att få städa upp efter Trump. Det viktigaste är att vi ändrar tonläget i samhället. De senaste åren har det blivit okej att säga saker vi aldrig någonsin tidigare kunnat tänka oss att säga högt.

Joe Biden. Bild: Andrew Harnik
Joe Biden. Bild: Andrew Harnik

”Skadat internationella relationer”

Nancy betonar att sjukvårdssystemet bör ses över, så att det blir mer jämlikt. Klimatfrågan bör också tas på större allvar – den har negligerats totalt under fyra år.

Hon anser dessutom att Trump skadat USA:s internationella relationer med länder som man tidigare varit allierad med – och tror att Biden kommer att lägga kraft på att återskapa dessa. Dessutom är hon övertygad om att Demokraterna tänker göra mer för USA:s fattiga grupper än vad Republikanerna gjort.

– Till exempel har Trump infört en skattereform som innebär att de allra rikaste betalar mindre skatt nu. Om Biden börjar beskatta de rika igen skulle de pengarna kunna gå till program som kan hjälpa utsatta i samhället, och ge dem rätt till exempelvis bra sjukvård.

”Biden skulle välja en strategi, hålla sig till den och lyssna på experternas råd.”

Vad gäller coronapandemin skräder den halländska amerikanskan inte orden: Trump har misskött krisen totalt och hans agerande är ”oklart, hackigt och inte förenligt med hälsoexperternas råd.” Dessutom tycker hon att man öppnade upp vissa delstater för snabbt, Joe Biden skulle förmodligen inte låta sig distraheras lika lätt.

– Han skulle sätta människors hälsa i fokus snarare än att snegla på aktiemarknaden och låta den styra. Han skulle välja en strategi, hålla sig till den och lyssna på experternas råd.

Donald Trump. Bild: Alex Brandon
Donald Trump. Bild: Alex Brandon

Tror att Biden vinner

Nancy är hoppfull av naturen och vill tro att Demokraterna tar hem segern den tredje november. Mycket pekar på att valdeltagandet blir högre – och hon tror att det kan gynna Biden. En tanke är också att många kanske röstade på Trump en gång för att de ville ha förändring, men att de ångrat sig nu.

– Han var kanske inte så skicklig som en del trodde. Så länge det blir ett fritt och rättvist val utan valfusk borde Biden vinna.

På en avslutande fråga om det finns någonting demokraten från Halmstad tycker att Donald Trump gjort bra de sista fyra åren dröjer svaret. Det blir tyst i telefonen en lång stund, men till slut kommer Nancy Eichenlaub på en enda sak att svara:

– Kanske har han fått oss att vakna till liv och inse att vi måste engagera oss om vi inte gillar det som händer i vårt land. Fler och fler kanske inser vilken roll politiken spelar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!