Namnbyten en trend – men inte i Halland

I sommar kommer fler att kunna följa trenden och byta ut sitt efternamn när den nya namnlagstiftningen träder i kraft.

ANNONS
|

På 20 år har antalet ansökningar om namnbyte ökat med över 50 procent. Allt fler väljer att ta tillbaka ett gammalt släktnamn eller ansöka om ett helt nytt. Det berättar Stina Lilja, pressansvarig på Patent- och registreringsverket (PRV).

–Det blir allt vanligare att man vid till exempel giftermål skapar ett nytt efternamn som kan symbolisera att man har gått in i en ny tid och på så sätt bilda en samhörighet, säger hon.

Men den stora ökningen av namnbyten i andra län är ännu ingenting man märkt av i Halland.

   Efternamnsbyten har inte ökat under de senaste fyra åren i Halland, men det har byten av förnamn gjort. Vi vet inte vad det beror på, men man kan tänka sig att det är naturligt att efternamnsbytena ökar i storstäder först eftersom det är många som rör sig där, säger Stina Lilja.

ANNONS

Dagens individualisering innebär att ett vanligt för- och efternamn genererar färre träffar i olika sökmotorer på nätet vilket kan vara en bidragande faktor till att fler känner sig manade att byta namn.

–I dag är det mycket viktigare att framställa sig själv som ett personligt varumärke, och vissa väljer då att använda sig av ett speciellt namn för att stärka sin identitet på nätet, säger hon.

Tidigare har det varit Patent- och registreringsverket som tagit hand ansökan om nybildade namn men från och med den 1 juli 2017 kommer Skatteverket att ansvara för alla namnärenden i samband med att en friare namnlagstiftning införs.

Förändringarna i namnlagen kommer bland annat att göra det möjligt att man, i motsats till i dag, kan ha ett dubbelnamn, lägga till en enda bokstav till sitt förnamn och att efternamn som bärs av fler än 2 000 personer kommer att bli fria att förvärva utan tillstånd. Framförallt kommer den nya lagen att förenkla för de som vill byta och det tror Stina Lilja kommer göra det ännu mer populärt att ändra om, lägga till eller helt enkelt ersätta sitt gamla efternamn med ett nytt och unikt.

ANNONS

Fakta: Tio vanligaste efternamnen i Sverige

1. Andersson

2. Johansson

3. Karlsson

4. Nilsson

5. Eriksson

6. Larsson

7. Olsson

8. Persson

9. Svensson

10. Gustavsson

Källa: SCB

ANNONS