"Nödställda" räddades ur vattnet

Ett antal nödställda i vattnet, sjöräddningen, kustbevakningen och lotsbåten. Alla var med i sjöräddningens stora uppvisning.

ANNONS
|

– Det är viktigt att vi visar upp oss ibland så att folk får se och veta vad vi håller på med. Dessutom är det bra för dem att öva, säger Fredrik Nordanslätt som är kommunikatör på Sjöfartsverket.

Han är en av personerna som stod i Sjöfartsverkets tält på Tall Ships Races och berättade om verksamheten. Men framåt två-tiden på lördagen hade han och kollegan Jonna Abrahamsson dragit sig längst ut på piren för att titta till den stora övningen som skulle ske.

– Välkomna att titta på denna övning, vi kommer att få ner ett antal nödställda i vattnet och sedan får ni se hur vi gör när vi räddar folk från vattnet med olika metoder, sade Håkan Björk som ledde övningen från Kustbevakningens båt och pratade i högtalaren för att de hundratals personerna på kajen skulle få information om vad de kunde se under övningen.

ANNONS

Bland annat ville man visa vikten av att bära flytvästar som syns tydligt i vattnet om man trillar i.

– Ni ser att de som har orange flytväst syns mycket bättre än de andra, sade Håkan som började med att tända en nödraket.

Vattnet låg alldeles stilla och det var inte någon större svårighet att få med sig de nödställda upp på båtarna. Ett par av deras vattenskotrar drog upp de flesta och körde sedan bort dem till sjöräddningsbåten för att sedan hämta en ny person. De tär ett vanligt sätt, särskilt när det är lite sjö, berättar Jonna.

– De stora båtarna går ju ut även om det blåser, men det är ju inte säkert att de kan gå fram till den som ligger i vattnet. Risken för skador är stor om man går för nära om det är väldigt mycket vågor.

Likadant är det när lotsbåten går ut för att hämta upp nödställda. Båtar som håller på att kapsejsa kan vara svåra att gå nära om det stormar. Då kallas helikopter in för att hämta upp de som hamnat i vattnet.

– Det är inte alltid bäst att komma med en stor båt och lägga till vid den, även om lotsbåten klarar av väldigt höga vågor. Den tar ju sig ut i alla väder kan man säga, säger Jonna Abrahamsson.

ANNONS

Under lördagens övning visade de även upp hur de räddar folk med en slags jättelik håv. En person hoppade då först i med en räddningslina förtöjd i båten för att sedan bogsera in personen som hamnat i vattnet till båten. Väl där fiskades de upp med ett håvliknande föremål.

– Vi har möjlighet att kalla in de flesta och tar hjälp av de som finns i närheten. Ofta är det sjöräddningen, kustbevakningen och lotsbåten, men ibland tar vi även hjälp av en del handelsfartyg, säger Fredrik Nordanslätt.

ANNONS