Nödnumret 112 i fokus den 11/2

Vilket datum kan passa bättre än den 11/2 för att sätta nödnumret 112 i fokus? I dag uppmärksammas numret inom EU.

ANNONS
|

– Vi försöker uppmärksamma allmänheten på vad man bör göra när man ringer, vad vi kan hjälpa till med och att man inte ska ringa i onödan, säger Martin Lundblad, platschef i Halmstad, som är en av 15 SOS-centraler i landet.

112 är nödnummer i alla EU-länder och det var för att göra numret känt i hela Europa som Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet sedan 2009 utsett den 11/2 som europeisk 112-dag.

112 tar emot runt 10 000 samtal per dygn i Sverige och enligt Martin Lundblad är princip alla som ringer i behov av hjälp, men inte alltid i form av det som SOS Alarm kan hjälpa till med inom det uppdrag man där har. I stället kan det vara något av de andra numren som man ska vara i kontakt med, exempelvis 1177.

ANNONS

Vid sidan av dessa samtal, förekommer också andra typer av ”felringningar”.

– Det händer att vi får samtal där vi får okvädinsord, eller att någon inte har pengar på sitt kontantkort och vill bli kopplad till sin mamma eller någon som vill beställa en taxi, berättar Martin Lundblad som poängterar att det kan vara samtalet efter där någon verkligen är sjuk, att det brinner eller att det pågår ett rån.

Det var i juli 1996 som 112 började att gälla som nödnummer i Sverige och enligt Martin Lundblad är det nu väl inarbetat.

– Nästan 100 procent av befolkningen vet att det är 112 som gäller.

SOS Alarm listar de olika numren på sin hemsida enligt följande:

112 Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö.

1177 Sjukvårdsrådgivning på telefon.

114 14 Polisens nummer vid icke akuta händelser.

113 13 Informationsnummer vid olyckor och kriser.

Antal samtal till 112 är per år cirka 3,3 miljoner. Runt en fjärdedel av dessa handlar om vårdärenden. Resten rör räddning, polis och samtal till jourhavande präst eller är felringningar. Källa: www.sosalarm.se

ANNONS