Svartmunken har fortsatt låg beläggning. En utvärdering visar att kunderna prioriterar närhet framför pris i valet av p-plats, speciellt vid snabba ärenden.
Svartmunken har fortsatt låg beläggning. En utvärdering visar att kunderna prioriterar närhet framför pris i valet av p-plats, speciellt vid snabba ärenden. Bild: HP/Arkiv

Närhet viktigare än pris när man ska parkera

Närhet är viktigare än pris i valet av p-plats i city. Det visar en utvärdering av de höjda taxorna.
– Ju kortare ärende, desto närmare målpunkten vill man stå, säger trafikmiljöingenjör Annica Pålsson.

ANNONS
|

För ett år sedan höjde kommunen parkeringstaxorna i sina olika zoner. Samtidigt utökades också antalet avgiftsbelagda timmar i röd zon, som är den dyraste. Här får kunderna numera betala fram till klockan 20 på vardagar och klockan 16 på lördagar.

LÄS MER:Politiker vill se höjning av p-avgift med drygt 30 procent

Tanken var att styra kunderna som skulle vistas länge i centrum till p-husen för att få högre omsättning på parkeringarna allra närmast stadskärnan.

– Tyvärr kom corona ungefär samtidigt och tömde city, säger Annica Pålsson.

Färre p-timmar

Totalt sett har antalet parkeringstimmar varit färre under 2020.

– Vi hade ungefär 60 procent av det vi hade 2019, och det är fördelat jämnt över de olika zonerna, säger Annica Pålsson.

ANNONS

Höjningen av taxorna samt den utökade avgiftsbelagda tiden har dock lett till att intäkterna har legat kvar på samma nivå.

– Grovt räknat ser vi att den utökade avgiftsbelagda tiden som vi har gjort i röd zon står för 20 procent av den totala intäkten, säger Annica Pålsson

Fördelning 80–20

I den utvärdering som gjorts har hon valt att fokusera på det nya p-huset Svartmunken samt röd zon.

– Under februari i år har 80 procent av de parkerade timmarna gjorts i röd zon där det kostar 16 kronor, medan 20 procent gjorts i Svartmunken där kommunen har valt att halvera kostnaden, från 12 till 6 kronor, uppger Annica Pålsson.

Snittiden för parkering i röd zon är dock nästan en timme mindre än för Svartmunken (se faktaruta nedan).

– Under den här perioden som vi har tittat på har det funnits gott om lediga platser i röd zon och det har varit hög omsättning på dessa. Slutsatsen är att man väljer att stå närmare målet om man ska göra ett kortare ärende. Priset spelar då inte någon större roll, den höjda taxan har inte påverkat valet av parkering i någon större omfattning, säger Annica Pålsson.

Hon tror dock att siffrorna kommer att jämna till sig lite när livet återgår till det normala.

ANNONS

– När vi får in fler människor till stan igen så kommer du ju inte att hitta plats i röd zon lika lätt, säger hon.

”Går på vana”

Att beläggningen i Svartmunken är låg har HP rapporterat om tidigare. En halvering av p-avgiften har visserligen gett en ökning, men det har varit från en väldigt låg nivå.

LÄS MER:Få väljer att parkera i Svartmunken

Annica Pålsson tror dock att även detta kommer att rätta till sig framöver, inte minst med tanke på att politikernas ambition är att parkeringen på Lilla torg ska försvinna på sikt. Dessutom ska det byggas ett femvåningshus på parkeringen utanför Karl XI:s servicehus.

– När Gamletull var nytt tog det fem år innan vi hade en bra beläggning där. Vi är helt enkelt lite tröga när vi letar efter p-plats och går på vana, så sådant här tar tid, säger hon.

Teknik- och fritidsnämnden, som fått information om utvärderingen, har bett om en liknande analys även nästa år.

– Vi hoppas på att det blir ett mer normalt år, det är inte lätt att göra en ordentlig analys efter ett år med pandemin, säger Håkan Björklund (C), ordförande och tillägger att det kan bli så att politikerna vill fortsätta med analyserna längre än så.

ANNONS

– Det är nog klokt att hålla i detta så att vi får bra underlag och kanske blir det mer rättvisande när pandemins restriktioner avtar.

Fakta: P-tid i de olika zonerna

Snittiden för att parkera i röd zon är 1 timme och 37 minuter. Taxan höjdes för ett år sedan från 12 till 16 kronor per timme.

Snittiden för att parkera i blå zon är 3 timmar. Taxan höjdes för ett år sedan från 6 till 8 kronor per timme.

Snittiden för att parkera i gul zon är 5 timmar. Taxan höjdes för ett år sedan från 3 till 4 kronor per timme.

I p-huset Svartmunken står folk i snitt 2 timmar och 28 minuter. Det senaste året har p-taxan halverats vid flera tillfällen, från 12 till 6 kronor per timme. Denna halverade taxa ska gälla året ut efter beslut i kommunstyrelsen.

Jämfört med 2019 har snittiden ökat något i Svartmunken medan den har minskat i röd, blå och gul zon.

Fotnot: Statistiken baseras på kommunens betalsystem för parkeringar, samt från Easypark som står för 65 procent av transaktionerna.

LÄS MER:Strid om höghus avgjord – byggstart möjlig 2022

LÄS MER:Mötesplats på Lilla torg får vara kvar ett tag till

LÄS MER:Halmstadborna njöt av bilfritt Lilla torg

ANNONS